Prostreno.cz

Chutné potravinové zdroje železa

Jste často unavení natolik, že vám i vykonávání běžných denních činností dělá nemalé potíže? Možná je to proto, že vám chybí železo. Zahrňte do jídelníčku sušená rajčata, datle, fazole a špenát. Tak minerální deficit snadno doplníte!

Dali jste si do roku 2018 předsevzetí, že budete jíst příkladně? Dobře děláte. Správná strava je totiž alfou i omegou zdraví. Pokud v ní totiž chybí důležité živiny, množství hemoglobinu se výrazně snižuje. Nedostatek červeného krevního barviva může být příčinou slabostí, chronické únavy nebo anémie (chudokrevnosti). Jak se bránit? Směřujte svou pozornost ke zdrojům železa, které hraje klíčovou roli v produkci červených krvinek, přičemž reguluje hladinu hemoglobinu. Které potraviny vám tento důležitý minerál nabízejí?

Sušená rajčata, zázrak na talíři

Sušená rajčata platí za oblíbenou středomořskou pochutinu. Jsou lahodná, zdravá a všestranná, takže se dají přidávat do mnoha pokrmů, včetně těstovin, salátů, dresinků i omáček. Obsahují vysoký podíl vitaminu C, ale nouzi nemají ani o železo. Věděli jste, že chuť rajčat je díky sušení ještě intenzivnější? Toto prospěšné ochucovadlo by nemělo ve vaší kuchyni chybět!

Datle, sladká radost

Plody datlovníku jsou lékaři jen vychvalovány – a to hned z několika důvodů. Patří k významné zásobárně železa, vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku i kyseliny pantotenové, která zlepšuje soustředění a koncentraci. Datle jako takové přispívají ke snížení krevního tlaku, rozšiřují cévy, působí protizánětlivě, bojují proti únavě a prospívají všem funkcím organismu. Tedy pochopitelně za předpokladu, že je budete konzumovat pravidelně. Jste pro?

Fazole. Ty se nevyplácí podceňovat

Často opomíjená luštěnina je další vynikající volbou, pokud si chcete hladinku červeného krevního barviva o něco navýšit – železem jsou totiž doslova napěchovány! Kromě toho jsou bohaté také na bílkoviny a vyznačují se nízkým obsahem tuků. Ze závěrů odborných studií vyplývá, že regulují škodlivý cholesterol a podporují krevní oběh, čímž prospívají srdci.

Špenát, zelený světec

Špenát by se dal klidně považovat za neodmyslitelnou součást zdravé povinné výbavy. Jeho schopnosti totiž nejsou jen tak ledajaké. Ukrývá se v něm velké množství železa, ale také hořčíku, draslíku, vápníku a zinku. Díky přítomné kyselině listové omezuje negativní nálady. Lékaři ho dokonce vnímají jako prevenci depresí a duševních chorob. Dáte si říct?

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279618/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat