Prostreno.cz

Rakovina jater doslova číhá za rohem

Kouříte, pijete alkohol a nestravujete se zrovna podle zdravých pravidel? Možná vám hrozí vážné nebezpečí, které se nevyplácí přehlížet. Tyto aspekty jsou totiž častými strůjci jedné z nejčastější rakoviny – jater.

Z lékařských statistik bohužel vyplývá, že karcinom jater postihuje v České republice zhruba 800 jedinců ročně. Věděli jste, že existují činitelé, kteří stojí za vyšším rizikem tohoto onemocnění? Mezi ty neovlivnitelné patří třeba stáří, dědičné dispozice nebo pohlaví. Ano, čtěte správně – odborníci uvádějí, že rakovina jater se častěji vyskytuje u mužů než u žen. Pak jsou tu ještě takové, které ovlivnit naštěstí můžete. Na co si dát skutečně velký pozor?

Alkohol. Dobrý sluha, ale zlý pán?

Alkohol byl dlouhá léta lékaři odsuzován s tím, že z jeho konzumace nic dobrého nekouká. Postupem času a prostřednictvím mnoha studií se však ukázalo, že v omezené míře, což je jedna sklenka vína či piva denně, přináší jistá zdravotní pozitiva. Překračujete tento doporučovaný „příděl“? Pozor na to. Nadměrné množství „metly lidstva“ podle expertů zvyšuje pravděpodobnost závažných problémů, včetně rakoviny jater.

Cigarety. Zlo zahalené v dýmu

Kdekdo si myslí, že náklonnost k nikotinu ohrožuje především plíce a srdce. Omyl. Ve skutečnosti je celá situace ještě mnohem vážnější. Cigaretový kouř obsahuje více než čtyři tisíce chemických látek, které pronikají nejen do plic, ale „krevním transportem“ se snadno dostanou i do celého těla, kde mohou zasáhnout jakýkoli orgán. Co že přesně kuřákovi koluje v žilách? Třeba oxid uhelnatý, amoniak, kyanid, formaldehyd nebo arzen. Kouření zvyšuje riziko všech typů rakovin, takže pochopitelně i již zmíněné rakoviny jater. Vzpomeňte si na to při příštím „šluku“.

Nadváha a obezita. Těžký zdroj problémů

Specialisté i výživoví poradci se jednoznačně shodují v tom, že neadekvátní tělesná hmotnost nahrává jaterním obtížím, které mohou být hlavní příčinou rozvoje rakoviny. Vývoj onemocnění může značně urychlit i sedavý způsob života doprovázený nezdravou stravou, ve které hrají hlavní roli tuky a sacharidy. Účinná prevence? Pravidelný pohyb, dostatečný příjem ovoce a zeleniny, udržování optimální váhy. Tato „opatření“ mají dle názoru odborníků opravdové výsledky.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK343640/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat