Prostreno.cz

Nikotinové náplasti či terapie. Kouření vás účinněji zbaví běhání

Celosvětově se odhaduje počet kuřáků na 1,3 miliardy. Patříte k nim, ale chcete se svého zlozvyku konečně zbavit? Pak pro vás máme tip, který vám nikotin dostane z těla i mysli rychleji než kdejaký klystýr!

Žvýkačky, náplasti, terapie. Pokud už jste vyzkoušeli všechno možné a nemožné, a přesto se stále potýkáte se závislostí na nikotinu (a dehtu), obujte si tenisky. Jako vážně.

Univerzita z Britské Kolumbie před pár dny uveřejnila, že polovina lidí, kteří se podrobili desetidennímu experimentu zaměřenému na odvykání kouření, byla ve svém snažení úspěšná. Jak to? Běhání ve skupině výrazně ulehčuje přechod na zdravý životní styl – a pomáhá zbavovat se cigaret.

Já, ty, my a oni

„Máme jasný důkaz, že fyzická aktivita je v boji proti kouření velmi úspěšná – stejně jako komunitní program,“ říká Carly Priebe, kinezioložka a zároveň vedoucí autorka studie s tím, že pokud se pro típnutí poslední cigarety rozhodnete sami, je velmi obtížné vydržet. Ve skupině se to ale táhne mnohem lépe. Ostatně čísla hovoří za vše.

Celkem 168 kuřáků z celé Kanady se zaregistrovalo do programu 2016 Run to Quit, přičemž polovina z nich během deseti dnů přestala kouřit úplně, zbytek svůj zlozvyk omezil. (Na to se přišlo při kontrole účastníků studie o šest měsíců později.) Zkusíte to taky?

„I kdyby se někdo z těch lidí úplně nedokázal kouření zbavit, ale pouze omezil jeho frekvenci, jedná se o skvělý výsledek,“ uvádí Carly Priebe a naráží tak na to, že každý může svůj životní styl změnit. A pokud k tomu potřebuje podporu ostatních, rozhodně se není za co stydět. Tak i vy obujte tenisky a udělejte něco pro své zdraví. Akorát se vyhněte častým chybám, které vedou ke zraněním a dalším problémům!

Ještě než vyrazíte

Nošení starých běžeckých bot (nebo špatného typu běžeckých bot) nahrává poranění. Radši se při jejich výběru obraťte na specializovaný obchod. Další záležitostí je počáteční nadšení.

Mnoho běžců se tak zapálí, že běží příliš mnoho kilometrů, příliš rychle, příliš brzy. Registrují se na závody, myslí si, že víc a déle je lépe. Ve skutečnosti pak často „vyhoří“ a ztratí zájem o běh. Rada? Stůjte nohama na zemi a buďte trochu „konzervativnější“. Nic vám neuteče.

Svůj týdenní kilometrový nárůst navyšte maximálně o 10 procent. Taky dávejte pozor na bolesti. Pokud se diskomfort svalů nebo kloubů zhoršuje, jedná se o varovný signál. Pak také nezapomeňte na odpočinek, během kterého se tělo regeneruje. A kontrolujte svůj styl.

Někteří běžci předpokládají, že delší krok zlepší jejich rychlost nebo výkonnost, ale to tak není. Snažte se, aby vaše kroky byly lehké a rychlé, jako kdybyste běželi po horkém uhlí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat