Prostreno.cz

Kumquat. Ovoce připomínající malé pomeranče posílí imunitu a postará se o vaše vlasy

Nejmenší citrusové plody na světě? Kumquaty. Svým vzhledem připomínají malé pomeranče a v českých obchodech se zabydlují pomalu, ale jistě. Už jste tyhle oranžové zásobárny zdraví ochutnali? Nabijí vás energií a budou pečovat o vaši krásu!

Kumquat, též nagami nebo počeštěně kumkvat je citrusům příbuzné ovoce připomínající miniaturní pomeranče. Nepřehlížejte je, mohou vám poskytnout spoustu cenných látek užitečných pro vaše zdraví. Co se stane, když je zařadíte do svého jídelníčku?

Úprava trávení

Jednou z hlavních funkcí kumquatů je jejich role při regulaci trávení. Osm kusů tohoto drobného ovoce obsahuje 10 gramů vlákniny. Jedná se o množství, které pomáhá udržet gastrointestinální trakt v pohybu a regulovat trávení. Může odstranit zácpu, nadměrnou plynatost, nadýmání a křeče a naopak zvýšit vstřebání živin.

Kontrola diabetu

Kromě příznivého účinku na trávení hrají kumkvaty roli v prevenci cukrovky. Dietní vláknina může pomoci optimalizovat rovnováhu inzulinu a glukózy v těle, čímž se zabrání tomu, aby se tahle nevyléčitelná choroba rozvíjela.

Posílení imunity

Kumkvaty ovlivňují imunitní systém mnoha způsoby, protože jsou bohaté na vitamin C úplně stejně jako pomeranče! „Céčko“ pomáhá stimulovat růst nových buněk a posiluje imunitní systém, aby ochránil tělo před infekcemi, bakteriemi a viry. Bez vitaminu C jako naší první obranné linie bychom nebyli schopni chránit sami sebe.

Péče o kůži

Kombinace antioxidantů a vitaminů ve zmíněném drobné ovoci pozitivně působí na ochranu kůže a chrání ji před účinky slunce a negativními dopady volných radikálů, které způsobují vrásky, stařecké skvrny a drsnou nezdravou pokožku. (Kumquats, stejně jako mnoho citrusových plodů, může mít velký vliv na vzhled vaší pokožky.)

Oční péče

Kumkvaty jsou bohatým zdrojem vitaminu A a beta-karotenu, které jsou úzce spjaty se zdravím zraku. Beta-karoten působí jako antioxidant snižující oxidativní stres v makulárních buňkách, čímž omezuje makulární degeneraci.

Zdravé kosti

Významný obsah vápníku v něčem, co připomíná malé pomeranče, chrání kosti před poškozením. Díky pravidelné konzumaci kumkvatů mohou kosti zůstat zdravé a silné až do vyššího věku.

Zvýšení energie

Asi byste nehádali, že kumkvaty jsou bohaté na sacharidy, ale je to pravda! Sacharidy jsou nezbytné pro jednoduché doplnění energetických zásob. Vysoká hladina riboflavinu, klíčového vitaminu podílejícího se na výrobě energie, se vašemu organismu bude zamlouvat.

Péče o vlasy a zuby

Vitamin C, přírodní organické sloučeniny, antioxidanty a minerály přítomné v kumkvatech, mají zásadní vliv na kvalitu, strukturu a sílu vašich vlasů a zubů. Tak co, zkusíte je?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat