Prostreno.cz

Jak a proč zařadit kurkumu do svého jídelníčku

V hypermarketu se její cena pohybuje v řádu korun. I vy zavítejte do oddělení koření a odneste si sáček s kurkumou. Bude se hodit pro přípravu zmrzliny i kouzelné pasty, která chrání chrup lidí i zvířat!

Kurkuma se již dávno dá považovat za superpotravinu. Pravděpodobně jste již viděli coby přísadu voňavého kafé latte, dochucovadlo různých polévek či veganské zmrzliny. Je to zkrátka trend – navíc chutný a zdravý.

Kurkumu klidně postavte do stejné skupiny jako zázvor. V rámci čínské a indické medicíny ji mnozí považují za protizánětlivou. Její aktivní složka, žlutá sloučenina zvaná kurkumin, je spojována s antioxidačními, antivirovými a protinádorovými vlastnostmi.

Voňavá a cenná

Ačkoli je zapotřebí více klinických studií, které by odhalily všechny výhody kurkuminu v souvislosti se zdravím člověka, zatím se ví, že snižuje krevní tlak a zlepšuje funkce jater. Nejen výživoví poradci proto doporučují dopřávat si kurkumu každý den – vyjma těhotných žen. Vždy však stačí malé množství.

Příliš mnoho kurkumy se pojí s nežádoucími účinky typu nízké hladiny cukru v krvi, zvýšeného rizika krvácení, snížené absorpce železa a zhoršených problémů se žlučníkem. Chcete-li naopak využít výhod kurkumy, je zde několik jednoduchých jídel a nápojů, které vám pomohou mít zdravější život.

Vytvořte kurkumovou pastu

Tato protizánětlivá kurkumová pasta pomůže s onemocněním dásní, s otokem a umí také zničit bakterie v ústech. (Ocení ji i čtyřnozí mazlíčci). Zároveň je vhodná na různé oděrky a poranění kůže, otoky a modřiny. Navíc ji můžete mít vždy po ruce – hezky v lednici.

Jedná se o směs kurkumy, extra panenského kokosového oleje a skořice. V případě, že pastu hodláte užívat pouze vnitřně, přidejte i černý pepř. Ačkoli se může zdát, že se jedná o zvláštní ingredienci, pepř pomáhá zvýšit absorpci kurkumy z trávicího systému do krevního řečiště.

Popíjejte čaj

Přidejte špetku mleté kurkumy do hrnku s teplou vodou a citronem. Ideální start dne! Alternativně můžete zakoupit hotové kurkumové čajové sáčky, které obvykle obsahují směsi jiných druhů čaje. V každém případě vás podobné nápoje ochrání před záněty.

Používejte jako koření

Pro chutnou a jedinečnou výtečnou chuť přidejte trochu mleté kurkumy do svých pokrmů. Kurkumou můžete kořenit cizrnu, maso, rýži, míchaná vejce, polévky, smažené ryby, máslo, humus, ovesnou kaši, kokosové mléko, javorový sirup nebo luštěniny. Možnosti jsou nekonečné! Řiďte se pravidlem, že méně je více. Kurkuma by neměla převyšovat jiné chutě.

Vytvořte jedinečný dezert

Chcete-li si vyrobit domácí veganskou kurkumovou „zmrzlinu“, přidejte kurkumovou pastu do šálku kokosového mléka, vložte polovinu zralého banánu, několik kapek javorového sirupu a trochu čerstvého zázvoru. Nalijte do forem, zmrazte a užívejte si skvělou chuť.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat