Prostreno.cz

Co jíst při hořečce, když nemáte na nic chuť

Během horečky nemusíte mít chuť k jídlu. Je však důležité jíst, už jen proto, aby vaše tělo bylo zásobováno energií a živinami, které potřebuje k boji proti virům a bakteriím. Jaké potraviny byste měli upřednostnit?

Než budeme diskutovat o tom, které potraviny byste měli při horečce zařadit do svého jídelníčku, seznámíme se s těmi, jež v něm nemají co dělat. Jedná se o potraviny, které jsou těžko stravitelné a obecně zatěžují trávicí systém jako takový.

Vyhnout byste se měli červenému masu, nepasterizovanému mléku a podobným výrobkům, sodě, kávě a alkoholu. Když máte horečku, ujistěte se, že do úst vložíte pouze potraviny, které jsou šetrné k žaludku a bohaté na tolik potřebné živiny. Takže bez dalšího zdržování, tohle je seznam ideálních potravin!

Kuřecí polévka

Existuje několik důvodů, proč je horká kuřecí polévka při horečce vhodná. Zaprvé, zvyšuje celkový příjem tekutin, což pomáhá snižovat teplotu těla a odstraňovat toxiny. Za druhé, kuřecí polévka zásobuje tělo bílkovinami, které potřebuje k rychlejšímu uzdravení.

Drůbež a ryby

Když máte horečku, vaše tělo poptává proteiny. To proto, že se pak zotavuje mnohem rychleji. Některé z nejlepších zdrojů bílkovin jsou přitom dobře dostupné – drůbež a ryby. Zmíněné ryby, zejména mastné, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají posílení imunitního systému.

Zelenina

Nic nemůže poskytnout vašemu tělu tolik potřebných živin než zelenina. V případě, že máte horečku, je dobré ji uvařit, aby ji oslabený žaludek mohl snadněji strávit. V opačném případě můžete skončit s bolestmi břicha a vaše tělo nemusí plně absorbovat dodané vitaminy a minerály.

Ovoce

Většina plodů je nabitá vitaminem C, který organismus potřebuje pro posílení imunitního systému. Při horečce se doporučuje „užívat“ čerstvé ovocné šťávy, protože jsou mnohem snazší na konzumaci.

Řecký jogurt

Lékaři doporučují konzumaci řeckého jogurtu každému, kdo má horečku, protože poskytuje tělu dobré bakterie, které napomáhají v boji proti mikrobům. Řecký jogurt je také vynikajícím zdrojem bílkovin, jež se podílí na rychlejším uzdravení.

Kokosová voda

Měli byste také popíjet kokosovou vodu, pokud máte horečku, neboť je to fenomenální „zavlažovač“ těla. Obecně je velmi důležité, aby každý, kdo se potýká s vysokými teplotami, zůstal hydratován. Přísun kokosové vody může pomoci nahradit životně důležité tekutiny a ztracené elektrolyty.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat