Prostreno.cz

Esenciální olej citronella. Sníží horečku a podporuje močení

Přírodní repelenty proti hmyzu obvykle obsahují éterický olej s názvem citronella. Málokdo však ví, že odhánění komárů není to jediné, co tenhle zázrak umí. Proč si dát pár kapek do odpařovače? Podpoříte tím nejen svůj elán a vitalitu!

Esenciální olej citronella se získává parní destilací z listů trávy se stejným názvem. Citronella pochází z různých asijských a některých afrických a jihoamerických zemí. Ve skutečnosti jsou na trhu k dispozici dva typy tohoto esenciálního oleje – Ceylon a Java. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, můžete počítat s tím, že citronella ovlivní vaše zdraví. Jak?

Snižuje horečku

Jedním z nejběžnějších tradičních použití zmíněného esenciálního oleje je snížení horečky. Účinně působí při poklesu tělesné teploty, protože má diaforetické vlastnosti – je schopen zvýšit produkci potu. Čím více se pot vytváří, tím více tělesná teplota klesá.

Podporuje močení

Esenciální olej citronella se také může pochlubit diuretickými vlastnostmi, což znamená, že je schopen povzbudit ledviny k tvorbě moči. Tato schopnost může být účinná při snižování krevního tlaku, stejně jako při odstraňování toxinů a odpadních produktů. Častější močení je také vhodné při infekci močových cest. Vše, co do nich nepatří, se snadněji vylučuje.

Zmírňuje bolesti kloubů

Ředěný esenciální olej tohoto typu patří k vynikajícím řešením, co se bolestí a otoků týče. To proto, že má schopnost snížit nepříjemné stavy i záněty. (Masážní krémy s přídavkem tohoto oleje rozehřívají svalstvo.) Stačí citronellu smíchat s kokosovým, mandlovým či olivovým olejem a promasírovat postižené oblasti. Neředěné „pomazání“ však může způsobit alergickou reakci, na to pozor.

Působí proti úzkosti a depresi

Ti, kteří trpí mírnou formou deprese a úzkosti, také mohou spoléhat na citronellový esenciální olej. Pár kapek v odpařovači zlepšuje náladu a klidní mysl. Citronella se také doporučuje těm, kdo bojují proti nespavosti.

Zabíjí mikroorganismy

V neposlední řadě může být zředěný citronellový esenciální olej použit i pro dezinfekci drobných oděrek a popálenin. Díky jeho velmi příjemné vůni a antimikrobiálním vlastnostem se také často používá k provonění místností. Zároveň preventivně působí proti nachlazení a infekčním chorobám a hodí se do koupelí i na masáže.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat