Prostreno.cz

Banánový nápoj pomáhá usnout bez vedlejších účinků

Neobvyklé sny, denní ospalost, bolesti hlavy, změny chuti k jídlu, zpomalení duševního fungování, únava, sucho v ústech, pálení žáhy – to jsou jen některé z nepříznivých příznaků užívání prášků na spaní. Taky bez nich nedáte ani ránu? Zkuste je vyměnit za banán!

Ráno jsou populární energetické drinky a litry kafe pro povzbuzení, večer zase prášky na uklidnění a spánek. To je trend současnosti. Naneštěstí ony pilulky mají vedlejší účinky, a proto leckdo razí spíš šetrnější cestu – heřmánkový čaj. Ten vám nepomáhá? Tak to se vám bude líbit typ čaje, který se osvědčil jako účinný bojovník proti nespavosti. Ingredience pravděpodobně máte doma. Jedná se o středně velký banán a skořicový prášek. (Obojí je možné získat v supermarketu za pár korun.)

Spánek je nutností i noční můrou

Než se podíváme na to, jak tento úžasný nápoj funguje, nejdříve se zaměřme na důsledky, jak spánková deprivace ovlivňuje běžný život. Každý ví, že spánek je nezbytný pro optimální zdraví. Mysl i tělo se během odpočinku zregeneruje, takže je vhodné spát 7 až 9 hodin. To v tom ideálním případě. Nedostatek spánku může způsobit celou řadu problémů, z nichž mnohé jsou opravdu šokující.

Špatně v noci, špatně ve dne

Vědci třeba tvrdí, že pokud dlouhodobě nespíte, zvyšujete riziko vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku, srdečních chorob, srdečního záchvatu a mrtvice. Nedostatek spánku také snižuje vaše libido, zpomaluje duševní fungování a vyvolává pocit deprese. Tak to ne! Radši si skočte pro ten banán!

Pro přípravu čaje budete potřebovat jeden zralý kus (střední velikosti), špetku skořicového prášku a 1 litr vody. K ruce si dále připravte velký hrnec, nůž a čistý hrnek. Vodu přiveďte k varu a mezitím důkladně umyjte banán pod tekoucí vodou. Odkrojte mu kraje a dejte si pozor na to, aby slupka zůstala neporušená.

První pomoc z ledničky

Když voda začne vřít, banán do ní vložte a nechte 10 minut povařit při středním plameni. Poté banán vyndejte a vyhoďte ho. Banánovou vodu přelijte do čistého hrnku, přidejte skořici a čaj nechte zchladnout. Svůj výtvor uložte do ledničky a hodinu před spaním si trochu ohřejte (cca 200 ml). Uvidíte, jak jednoduše se lze vydat do říše snů!

Banán obsahuje draslík a hořčík, což jsou minerály, které podporují duševní a fyzickou relaxaci. Může se pochlubit také tryptofanem, což je aminokyselina, jež pomáhá zvýšit hladinu serotoninu v mozku. A i ten je pro dobrý noční spánek nesmírně důležitý. Skořice na druhou stranu pomáhá uklidnit nervy, takže se díky ní budete cítit uvolněně. Tak co, už saháte po banánu?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat