Prostreno.cz

Nepodceňujte příznaky chronické úzkosti. Varováním jsou fobie i chutě

Dlouhodobá úzkost je nejčastěji klasifikována jako duševní porucha. Úzkost a strach se stanou abnormální, pokud tyto negativní pocity začnou měnit vaše chování, jednání a to, jak budete vést svůj každodenní život. Jste v ohrožení? Ověřte si podle těchto příznaků!

Pokud trpíte neustálým pocitem nervozity, strachu nebo úzkosti, můžete být na hranici duševní poruchy. Ta se dá s trochou trpělivosti vyřešit správnou diagnózou a léčbou. V každém případě právě úzkost může být velmi destruktivní, proto je dobré vědět o ní co nejvíc. Jak se pozná ta chronická?

Únava i neustálé obavy

„Co když zmoknu? Co budu dělat, když mi ujede vlak? Já to snad nepřežiju!“ I na první pohled banální záležitosti člověka s úzkostnou poruchou vykolejí. (Tato úzkost se stává destruktivní pouze tehdy, když neustálé obavy vyplňují podstatnou část dne.)

Lidé, kteří trpí úzkostí, zároveň tíhnou k únavě. Ačkoli úzkost je duševní porucha, projevuje se jako fyziologický příznak, a to právě ve formě únavy. Zároveň je nutné uvést, že chronická úzkost má negativní dopad i na imunitní systém. Navíc „nadměrné starosti“ udržují pacienty v pohotovosti i během noci, což vede k nespavosti.

Fobie

Iracionální strach je výrazným příznakem spojeným s chronickou úzkostí. „Ten výtah určitě spadne!“ Už jste někdy něco podobného řekli?

Chutě

Když se tělo snaží vyrovnat se se stresem, strachem a dlouhodobou úzkostí, obvykle pro to potřebuje palivo. Proto se většina lidí uchyluje k přejídání nebo konzumaci sladkého. V tom horším případě i k alkoholu.

Svalové napětí

To, co se zdá jako normální, může signalizovat problém. Řeč je o napětí svalů, zaťaté pěsti či sevření čelisti. Vše vyjmenované je pozorováno u lidí, kteří trpí chronickou úzkostí. Odborníci v těchto případech doporučují, aby lidé cvičili a zmírňovali tak narůstající napětí.

Trávicí problémy

Lidé, kteří trpí úzkostí, se obvykle setkávají s trávicími problémy. To může být kvůli skutečnosti, že tento systém je přímo spojen s mozkem. Bohužel, ti kteří se každý den něčím trápí, mají tendenci jíst nezdravě, což vede k rozvoji syndromu dráždivého tračníku nebo jiných trávicích problémů.

Potíže s pozorností a zaostřením

Pro lidi s úzkostí je relativně obtížné zaměřit svou pozornost na jeden úkol nebo činnost. Vzhledem k tomu, že mají tolik obav, jsou roztěkaní a mají tendenci vidět běžné situace zkresleně. Často proto končí se záchvaty paniky. Lidé, kteří se nemohou soustředit, zároveň vykazují třes, nevolnost, pocení a dýchací potíže. Tyto příznaky mohou být velmi rušivé vůči každodenním aktivitám jiných lidí. Netřeba proto připomínat, že chronická úzkost neovlivňuje jenom „postiženého“, ale i jeho okolí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat