Prostreno.cz

Mrazivé počasí je pro vaše tělo výzva

Možná vám přijde hodně nepravděpodobné, že právě vy riskujete omrzliny. Jenže pokud vyrazíte ven, když jsou teploty pod bodem mrazu, může se to stát. Ovšem v sázce je i podchlazení nebo drastický pokles krevního tlaku!

Venku mrzne, až praští. Vy jste přesto odhodlaní obléct běžecké oblečení a splnit si svůj obvyklý trénink s tím, že přece nejste „žádná ořezávátka“. Je to ale dobrý nápad? Pokud jsou teploty hodně pod nulou, skutečně se vyplatí zůstat doma. Extrémně chladné počasí totiž může mít přímo děsivé účinky na vaše zdraví. Co všechno vám hrozí?

Omrzlina. A to jako bez legrace

To, že je venku pořádná „kosa“, lidský organismus rozpozná téměř okamžitě – a zahájí, takříkajíc, krizový režim pro přežití. Jednou z prvních věcí, ke které dochází, je zpomalený průtok krve do prstů.

„Tělo se snaží kompenzovat chlad, proto zabraňuje tepelným ztrátám tím, že posunuje krev z kůže a končetin, aby udržovala teplo v blízkosti životně důležitých orgánů. Klíčové vnitřní orgány jsou tedy v bezpečí, ale na stranu druhou to představuje nebezpečí pro nohy i ruce. Pokud je venkovní teplota hluboce pod bodem mrazu, mohou špičky prstů skutečně zmrznout,“ vysvětluje americká lékařka Angela Miller s tím, že k prvním příznakům patří omrzliny, brnění a necitlivost.

Podchlazení. Tady jde fakt do tuhého

Podchlazení neboli hypotermie nastává v případě, že teplota těla klesne pod úroveň potřebnou pro běžný metabolismus i celkové fungování. Z medicinského hlediska se za podchlazení u člověka považuje nechtěný pokles tělesné teploty pod 35 °C.

„Chvění těla se stává naprosto nekontrolovatelné a bez okamžitého lékařského zásahu může mít hypotermie fatální následky. Člověk se často stává dezorientovaný a dělá špatná rozhodnutí. To, jak účinná bude léčba, závisí na více faktorech, roli hraje například tělesná výška, věk i počet vrstev oblečení, které měl dotyčný v inkriminované chvíli na sobě,“ přibližuje výše jmenovaná odbornice.

Bolesti hlavy. Ani tohle není žádná sranda

Chladné počasí může být také spouštěčem bolestí hlavy a migrény. Jenže bývá i hůř. Angela Miller je toho názoru, že vdechování studeného vzduchu a kolísání barometrického tlaku v některých případech způsobuje náhlé a drastické poklesy tlaku krevního. To pro jedince trpící arteriální hypotenzí rozhodně není bezpečné. Ještě pořád chcete vyrazit ven, i když mrzne?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat