Prostreno.cz

Potraviny, které vám pomohou ustálit nepravidelnou menstruaci

Nikdy nevíte, kdy se vaše dny objeví? Ano, to je nepříjemné a krajně nepohodlné. Jenže co s tím? Zaměřte se na ovoce, zeleninu, červené maso, fenykl a bazalku. Tyto dary přírody zjednají kalendářní pořádek!

Nepravidelný cyklus je problém, ke kterému má co říct spousta žen. Patříte mezi ně i vy? Lékaři jsou toho názoru, že na vině nejčastěji bývá stres, nezdravý způsob stravování či nadmíra cvičení. Ovšem příčinou toho, že vaše menstruace přichází, jak se jí zachce, mohou být i nevyvážené hormony – jmenovitě estrogen a progesteron. Jde to nějak napravit? Podle odborníků ano. Zkuste do jídelníčku zařadit tyto potraviny, které na pravidelnost „ženských dnů“ dohlédnou!

Ovoce a zelenina? To je základ

Je docela dost možné, že váš kolísavý menstruační cyklus má na svědomí špatná výživa. Právě proto byste měla směřovat svou pozornost k čerstvému ovoci a zelenině, a to co možná nejčastěji. Načerpáte tak všechny důležité vitaminy a minerály, které vaše tělo potřebuje k optimálnímu fungování. Pokud se navíc rozhodnete pro bioprodukty, uděláte jen dobře. Neobsahují totiž chemikálie, jako jsou syntetická hnojiva a pesticidy, které mohou způsobit hormonální nerovnováhu – jednu z hlavních příčin nepravidelného období.

Potřeba je i červené maso

Zvláště při silném krvácení váš organismus snadno vyčerpává klíčové živiny, kvůli jejichž nedostatku se vaše dny zpožďují. Konkrétně je řeč o zinku a železu. Zdrojem těchto minerálů je červené maso, ze kterého kromě jiného načerpáte i bílkoviny nezbytné pro regulaci hladiny hormonů.

Fenykl. Respektive jeho semínka

Je vědecky dokázáno, že tato aromatická bylina podporuje pravidelnou menstruaci. A co víc – značně tlumí i křeče a bolesti s ní spojené. Vše, co musíte udělat, je namočit pár fenyklových semen do sklenice vody před spaním. Ráno je pak rozdrťte a vychutnejte si drink, který hodně přispěje k vyřešení vašeho problému. Dlužno dodat, že fenyklový nápoj je třeba popíjet pravidelně.

Bazalka. Ta by neměla chybět

Analgetické vlastnosti bazalky v kombinaci s obsaženými cennými látkami z ní dělají efektivní prostředek na nepravidelný cyklus. Můžete ji přidávat do celé řady pokrmů, neboť se dokonale hodí do polévek, salátů, zálivek, omáček i těstovin. Ovšem bazalka se dá konzumovat i ve formě čaje – stačí jen pár jejích lístků spařit šálkem vroucí vody.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat