Prostreno.cz

Návyky, které zvyšují pravděpodobnost chřipky

Kouříte, pijete alkohol, málo spíte a moc se stresujete? Pak chřipce hrajete pořádně do karet, protože přesně takhle si oslabujete imunitní systém. Ovšem snadno nakazit se můžete i proto, že zanedbáváte hygienu rukou!

Chřipková sezona je v plném proudu – svědčí o tom nejen dlouhé fronty v lékárnách, ale i přeplněné čekárny u lékařů, ve kterých si pacienti doslova podávají dveře. Za žádnou cenu nechcete dopustit, aby vás nějaký ten bacil dostal? Pak si dejte pozor na návyky, které pravděpodobnost chřipky nebezpečně zvyšují. Co možná (ne)děláte, čímž jdete onemocnění naproti?

Podceňujete hygienu rukou

Kolikrát denně si myjete ruce? Ať už řeknete jakékoli číslo, věřte, že je to málo. Během období chřipek jsou viry a bakterie doslova všude. Číhají na světelných vypínačích, klikách ode dveří, bankomatech, restauračních lístcích, nákupních košících i na madlech v městské hromadné dopravě. Vyskytují se také na kopírce a klávesnici počítače, s nimiž v zaměstnání pracujete. Je tedy jasné, že mytí rukou pokaždé, když se dotknete těchto věcí, je naprostou nutností.

Nemáte po ruce dezinfekci

Tak samozřejmě, jsou situace, ve kterých k vodě a mýdlu zkrátka nemáte přístup. Nicméně to pořád ještě neznamená, že nemůžete své ruce zbavit bacilů. Poohlédněte se v drogerii po antibakteriálním gelu, který obsahuje alkohol, zatímco působí proti celé řadě mikroorganismů. Malá lahvička, která se vám pohodlně vejde do kabelky, stojí pár korun – ale poskytuje velkou ochranu.

Dotýkáte se obličeje. Často

Máte ve zvyku sahat si na ústa, nos nebo oči? Možná to děláte zcela nevědomky – třeba když jste nervózní a cítíte se pod tlakem. Tomuto zlozvyku je ale nutno zatnout tipec. Nic vás totiž nepošle k doktorovi pro neschopenku rychleji, než kontaminované prsty v bezprostřední blízkosti jmenovaných částí těla. Existuje totiž vysoká šance, že vir vyskytující se na vašich rukou, vdechnete či polknete. A pak máte chorobu na triku hned!

Váš životní styl není úplně zdravý

Před možnou infekcí vás může ochránit silný imunitní systém. Ovšem byla by chyba chtít po něm zázraky, když neděláte nic pro jeho kondici. Obranyschopnost oslabuje nezdravá strava, ve které jakožto zdroje vitaminů i minerálů chybí ovoce a zelenina, nedostatek spánku i nadměrný stres. Dalšími nepřáteli imunity jsou pak cigarety a alkohol. Dejte si pozor na tyto faktory, zvyšují vaši náchylnost nejen k chřipce, ale i k dalším zdravotním patáliím!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat