Prostreno.cz

Plasty v mikrovlnce není dobrý nápad

Plastové jídelní boxy jsou levné, všestranné a široce dostupné. Z těchto důvodů je hodně lidí používá k ukládání potravin a především k jejich ohřívání. Proč to není dobrý nápad?

Mnohé z plastových výrobků obsahují chemikálie, které mohou poškodit vaše zdraví. Tyto chemikálie se mohou vylučovat do potravin, když se používají k ohřevu nebo vaření v mikrovlnné troubě.

Ze špatného ještě horší

Studie ukázaly, že některé z těchto chemických látek mají na tělo nejrůznější negativní účinky. Podle lékařských odborníků mohou způsobit problémy, jako je hormonální nerovnováha, neplodnost, rakovina a mnoho dalších. Dvě z chemikálií v plastových výrobcích hodných řešení jsou ftaláty, bisfenol-A (BPA) nebo jakákoli jiná náhradní chemikálie, jako je BPS nebo BPC, a polyvinylchlorid (PVC). Už jen ty názvy zní hrozně!

Kdo všechno je v ohrožení?

Na základě různých vyšetření je přitom známo, že ftaláty způsobují zvýšení krevního tlaku. Jsou také spojovány se zvýšenou hladinou moče a rezistencí na inzulín. Kromě toho se o nich hovoří v souvislosti s předčasným porodem, stejně jako s neurobehaviorálními problémy u kojenců, jejichž matky byly během těhotenství vystaveny uvedené chemické látce.

Chemická látka BPA je taktéž pranýřovaná ohledně narušení fungování imunitního systému, poškození mozku, stimulace buněk rakoviny prostaty, snížení počtu spermií a dokonce zvýšení počtu tukových buněk. Některé výzkumné práce dokonce poukazují na to, že BPA stimuluje vývoj puberty v rané fázi, narušuje reprodukční cykly a podílí se na neplodnosti žen.

Jídlo, které chutná jako okenní rám

Obecně platí, že chemikálie používané k výrobě přilnavých obalů se považují za karcinogeny – látky, o kterých je známo, že podporují vývoj rakoviny. Mimochodem, plastové jídelní boxy jsou v podstatě vyrobeny ze stejných materiálů, jako jsou trubky, izolace elektrických kabelů, podlahové krytiny, okenní rámy, žlaby, komerční reklamní předměty, kabáty, tašky, boty, sportovní vybavení, kreditní karty a mnoho dalších.

Návrat k přírodě jako sázka na jistotu

Když tedy dáte svůj oblíbený plastový boxík do mikrovlnné trouby, podpoříte vylučování škodlivých chemikálií do jídla. A podle odborníků není z obliga ani mytí tohoto „nádobí“, nebo poškrábání. Jakýkoli zásah do plastu může představovat riziko. Pokud chcete mít jistotu, že pro svoje zdraví děláte to nejlepší, skladujte jídlo a nápoje ve skleněných či keramických obalech, volte ekologické potraviny, používejte kosmetické a domácí čisticí prostředky, které obsahují pouze přírodní ingredience, a vybírejte si produkty bez vůně.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat