Prostreno.cz

Trpíte závratěmi? Pomůže zázvor i dostatek tekutin

Mdloby a závratě, asi jako když plavete na loďce po rozbouřeném moři. Když podobný stav přichází jednou za čas, pravděpodobně se nejedná o nic vážného. Je to však jiný příběh, pokud se tak děje pravidelně. Co vám pomůže?

Po intenzivním cvičení se leckomu může stát, že ho doženou závratě. Stejně tak je to normální třeba i při cestování letadlem. Ve většině případů se ke slabosti a mdlobám přidávají bolesti na hrudi, dýchavičnost či pocení. Někdy se může jednat o problémy se srdcem, které vyžadují okamžitou péči. Pokud však lékař nic nenajde, můžete se pokusit ovlivnit svůj životní styl a přistoupit na pár babských rad, které podobné útoky omezují na minimum. Čím se můžete řídit?

Pijte dostatek tekutin

Dehydratace je něco, co může způsobit tolik nepříznivých příznaků, přičemž mdloby a slabost patří k jedněm z nich. Zvlášť, když podstupujete náročné cvičení, nebo se pohybujete v horkém prostředí. Vždy se proto ujistěte, že pijete dostatek tekutin. Ne, když už se „kácíte“, ale průběžně během celého dne! Totéž platí, pokud zvracíte nebo máte průjem.

Omezte příjem kávy a alkoholu

Jeden z vedlejších účinků kávy? Závratě! Snížení její spotřeby vás přirozeně udrží v chodu. Také byste se měli vyvarovat alkoholu, ani ten se s mdlobami a závratěmi v pozitivním slova smyslu neslučuje.

Přestaňte kouřit

Všichni víme, že kouření cigaret je zvykem, který může způsobit celou řadu problémů. Vzhledem k tomu, že poškozuje krevní oběh, a to kvůli svým nepříznivým účinkům na krevní cévy, může vyvolávat pocit slabosti. Řešení je přitom jednoduché – přestaňte s tímhle zlozvykem.

Pijte čerstvě uvařený zázvorový čaj

Nepříjemný pocit se dá zahnat i tím, že si uvaříte zázvorový čaj, který je mimo jiné také účinným domácím prostředkem pro řadu problémů souvisejících s trávicím traktem. Kousky čerstvého kořene vložte do šálku horké vody a takto nechte několik minut.

Užívejte doplňky s ginkgo bilobou

Bylinkáři se shodují, že ginkgo biloba je velmi dobrá při podpoře dodávek krve a kyslíku do mozku. To je důvod, proč může být užitečná těm, koho trápí závratě. V každém případě však informujte svého lékaře o vašem plánu užívat ginkgo bilobu nebo jakýkoli jiný přípravek.

Odpočívejte – hodně

Dostatek odpočinku patří k běžné praxi, co se infekcí nebo nachlazení týče. V případě, že vás trápí závratě či mdloby, platí úplně stejné pravidlo. Chcete-li nepříjemných stavům předcházet, ujistěte se, odpočinek je vaše „druhé jméno“.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat