Prostreno.cz

Šalvěj nebo heřmánek. Bylinky, které vám pomohou od bolesti hlavy

Máte doma heřmánek, levanduli, šalvěj nebo rozmarýn? Pak prášky na bolest hlavy můžete klidně nechat v šuplíku. Čaje připravené z těchto blahodárně působících rostlin vám udělají dobře také. A bez rizika nežádoucích vedlejších účinků!

Často vás bolí hlava, přičemž „trpíte jako zvíře“? Tato hodně velká nepříjemnost může být klidně vizitkou toho, že se moc stresujete. Ovšem viníkem bývá podle odborníků i chronická úzkost, nedostatečný pitný režim, hormonální nerovnováha, trávicí obtíže nebo potravinová alergie. Ať už je ale strůjcem vašeho palčivého problému cokoli, měli byste vědět, že chemické tabletky nejsou jediným řešením. Vždyť i matka příroda nabízí spoustu prostředků, po kterých se vám uleví. Například?

Heřmánek. Klasika, co neomrzí

Heřmánek neboli kamilka či rumánek, alespoň tedy podle lidového názvosloví, je často spojován s navozením ospalosti. Tak jistě, hezké sny dokáže tato populární bylinka přivolat téměř okamžitě. Ovšem i v jiných „oborech“ se báječně uplatní! Je známo, že heřmánkový čaj mírní bolesti hlavy způsobené stresem, neboť přispívá ke svalové relaxaci. Kromě toho se o úspěšnou „léčbu“ postarají také jeho protizánětlivé vlastnosti.

Levandule, aromatická medicína

Stejně jako výše zmíněný heřmánek, i levandule si s nervozitou hravě poradí. Právě proto může zatnout tipec bolestem hlavy plynoucím z nadmíry stresového hormonu. Můžete si z ní připravit blahodárný a uklidňující čaj, nebo si na čelo kápnout pár kapek esenciálního levandulového oleje. Buď jak buď, obě varianty vám udělají dobře.

Šalvěj, ta bojuje na více frontách

Velice vyhledávaná kulinářská bylinka by ve vašich domácích zásobách neměla chybět. Jak již bylo zmíněno, migrény jsou často spojovány s poruchami zažívání. Vy však můžete obě tyto zdravotní komplikace vyřešit jedním prostředkem – šalvějí. Mimochodem, ta pomáhá i v případě hormonální nerovnováhy.

Rozmarýn, voňavý lékař

Rozmarýn má mnoho pozitivních účinků, o kterých možná ani nevíte. Hojně se využívá proti nadýmání, zabírá na nízký krevní tlak i nevolnosti, podporuje vylučování žluči a moči. Zkrátka a dobře, pole působení je tady hodně rozšířené. Díky tomu, že rozmarýn má schopnost zlepšit krevní oběh, čímž podporuje přísun kyslíku do mozku, eliminuje také bolesti hlavy.





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat