Prostreno.cz

Bílé potraviny, které jsou zdravější, než jste si mysleli

Co mají společného květák, tofu a ústřice? Na první pohled poněkud mdlou barvu. Když se ale zaměříte na jejich prospěšnost, dojdete k názoru, že je prostě musíte jíst – ve větším množství a nejlépe denně!

Že to, co je bílé, si se zdravím příliš nerozumí? Jak se to vezme. Pokud jde o nadměrnou konzumaci mouky, rafinovaného cukru nebo soli, tak to jistě platí. Ostatně, ne nadarmo mají tyto zmíněné potraviny přezdívku „bílí zabijáci“. Co ale jiné bledé suroviny? To je nebe a dudy! Konkrétně tyhle byste si měli dopřávat pravidelně. Plynou z nich totiž nemalé výhody…

Květák, dobro na talíři

Na pohled vcelku obyčejná košťálová zelenina dokonale klame tělem. Věděli jste, že co se týká prospěšných látek, může květáku jen máloco konkurovat? Karfiol je famózním zdrojem vitaminu C i K, kyseliny listové a vlákniny. Odborníci na základě svých četných studií naznačují, že díky obsažené sloučenině zvané sulforafan pomáhá bojovat proti rakovině a zlepšuje zdraví srdce. Květák se zároveň může pochlubit množstvím protizánětlivých živin i schopností detoxikovat celé tělo.

Tofu není jenom pro vegetariány

Pokud se pokoušíte snížit příjem cholesterolu i nasycených tuků, je pro vás tofu výbornou volbou. Produkt vyráběný srážením sójového mléka je navíc spojován se sníženým rizikem rakoviny, a zároveň platí za bohatou zásobárnu bílkovin – 100 gramů tofu vás obohatí o celých 17 gramů. Dále vám nabízí i neskromné množství omega-3 mastných kyselin, které prospívají mozku, fungují jako prevence depresí a podporují zdraví srdce i očí. Také pomáhají zmírnit bolest při menstruaci, snižují hladinu tuků v játrech a zlepšují stav kostí.

Ústřice, mořské dary

Jste fanouškem mořských plodů? No výborně, pak pro vás máme dobrou zprávu. O ústřicích se často mluví jako o účinném afrodiziaku. Málokdo však ví, že jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů zinku. Tenhle minerál podle lékařů podstatně zkracuje běžnou dobu nachlazení, ale značně přispívá i k samotné prevenci onemocnění. Je to proto, že stimuluje tvorbu bílých krvinek, což jsou základní složky imunitního systému. Takže, dnes bude k večeři něco mořského? Třeba se vám i ty afrodiziakální schopnosti budou hodit, jeden nikdy neví…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat