Prostreno.cz

Muži versus ženy. Koho více ohrožuje sedavý životní styl

Když většinu dne prosedí muž, moc lichotivé to není. Ale daleko větší rizika plynou z toho, že čas na židli tráví žena! Ve hře je prý zvýšené riziko rakoviny, žilní trombózy a předčasného úmrtí.

Sedavý životní styl je smutnou vizitkou moderní populace. Namítáte, že vaše zaměstnání, při kterém trávíte osm hodin denně „přikovaní“ k počítači, vám příliš prostoru k pohybu nedává? Tak jistě, s tím se samozřejmě nedá nic dělat. Pokud však místo nějaké fyzické aktivity po večerech raději sledujete televizi a sportu moc nedáte ani o víkendu, když máte volno, jste v pořádném ohrožení. Konkrétně na ženách se totiž nadmíra sezení podepisuje přímo drtivě!

Židle jako nepřítel. Úhlavní

Nedávná kanadská studie provedená na univerzitě Health Network, jež má sídlo v Torontu, zkoumala souvislost mezi židlí a úmrtností. Její závěry sdělují, že ti, kteří „prosedí“ hodně času během dne, jsou vystaveni zvýšené pravděpodobnosti cukrovky, srdečních onemocnění a rakoviny

Nejde jen o hrozbu v podobě pracovního stolu. Ani nečinné sledování televize není tak docela bez následků, jak naznačuje zase jiný průzkum, tentokrát z Austrálie. Tamní odborníci si na jeho základě troufají tvrdit, každá hodina před obrazovkou zvyšuje riziko předčasného úmrtí o celých 11 %.

Dospělí, kteří sedí několik hodin v kuse, si narušují krevní oběh a zvyšují množství tuku v krvi. Tyto změny mohou způsobit diabetes typu 2 nebo hlubokou žilní trombózu. Snížená, nebo spíše nulová aktivita, přináší lidem také riziko různých rakovin, zejména rakoviny prsu a tlustého střeva. Já osobně doporučuji pravidelně kombinovat sezení, stání a krátké procházky. Pro vás je to nejen dobré, ale dalo by se říci, že dokonce naprosto nutné,“ vysvětluje americký lékař Travis Saunders.

Rada, kterou se vyplatí poslechnout

Vezmete si to k srdci? Nechceme vám do toho mluvit, ale podceňovat doporučení specialisty, který se dopadem nadměrného sezení na lidské zdraví zabývá již několik let, byste zřejmě neměli. Jako žena jste na tom totiž podstatně hůře, než váš manžel, bratr, kolega a soused dohromady.

Něžné pohlaví jako prokletí?

Odborníci z výše zmíněné univerzity prostřednictvím své studie také objevili významný rozdíl mezi pohlavími. Z jejich propočtů vyplývá, že větší míře úmrtnosti následkem sedavého životního stylu čelí ženy – jedná se o šokujících 80 %. Muži jsou na tom lépe, jim hrozí riziko předčasného odchodu „jen“ ve 48 %. Taková statistika na klidu vážně nepřidá, viďte…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat