Prostreno.cz

Řepkový olej pomáhá ke ztrátě břišního tuku. Je přitom levnější než oblíbený olivový

Řepkový olej všude, kam se podíváš… Česko patří ke špičce v produkci řepkového semene a konzumentům nevadí ani vyšší cena oleje, která je v porovnání s tím slunečnicovým asi o šest korun na litr dražší. Věřili byste, že navzdory všemu, co se o něm říká, pomáhá proti břišnímu tuku?

Řepkový olej, který v posledních letech zaznamenal neuvěřitelný boom, je mnohými považován na novodobé zlo. Při jeho zpracování totiž dochází k dezodorizaci, tedy chemickému odstraňování nepříjemného zápachu.

To se neobejde bez nebezpečných chemikálií, ke kterým patří i hexan, jež je ve své surové podobě plynnou součástí benzinu. Při dezodorizaci však také dochází i k přeměně omega-3 mastných kyselin na trans mastné kyseliny, které zvyšují hladinu špatného cholesterolu. No, je toho hodně, proč si řepkový olej žádá pozornost.

Nejrozšířenější kuchyňská potravina

Na druhou stranu ale platí, že dle současných výzkumů konzumace některých druhů tuků může být prospěšná při snižování viscerálního (břišního tuku). A tady se řepkový olej dostává ke slovu – v pozitivním slova smyslu.

Nejdříve je však nutné dodat, že přítomnost viscerálního tuku patří k rizikovým faktorům mnoha chronických onemocnění, jako je metabolický syndrom, hypertenze, diabetes či kardiovaskulární onemocnění. Studie publikovaná v listopadu 2016 v časopise Journal of Obesity naznačuje, že mononenasycené tuky, jako jsou ty, které se nacházejí v řepkovém oleji, mohou zmiňovaný břišní tuk snížit, na což se přišlo zkoumáním 101 účastníků.

Dvě strany jedné mince

Všem dobrovolníkům s nadváhou a vyšším indexem tělesné hmotnosti byl po dobu čtyř týdnů podáván zmíněný olej se čtyřmi dalšími typy olejů. Vědci přitom uvedli, že výsledky byly úžasné, neboť žádný ze subjektů se nedostal do kalorického deficitu.

Účastníci experimentu přitom jedli například zeleninové saláty se zálivkou ze zmíněných olejů. Ti, jejichž saláty obsahovaly olej řepkový, na konci studie měli méně břišního tuku a tím snížili riziko metabolického syndromu. Řepkový olej tedy evidentně nemusí být jen nepřítelem, akorát záleží na tom, jestli jedno pozitivum převáží více negativ.

Například studie uveřejněná v odborném časopise Science Daily odhaluje, že pravidelná konzumace řepkového oleje může způsobovat zhoršení paměti a schopnosti učení. Takže, co si vyberete?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat