Prostreno.cz

Jak rozeznat nekvalitní olivový olej

Myslíte si, že všechny nabízené olivové oleje jsou tím, čím by měly být? Bohužel právě naopak. To, s jakým výrobkem „máte tu čest“, vám napoví už jeho obal. Měli byste se však pořádně zaměřit i na datum spotřeby. Proč?

Olivový olej je v současnosti jednou z nejoblíbenějších potravin. Dopustit na něj nedají nejen kuchařky, které ho ocení při dochucování nejrůznějších jídel, ale i odborníci. Ti se na základě mnoha studií domnívají, že olej z oliv snižuje hladinu cholesterolu, poskytuje prevenci před kardiovaskulárními chorobami, podporuje funkce žlučníku a napomáhá trávení. Máte ho doma i vy? Pak se na něj čistě pro jistotu pořádně podívejte…

Originál versus náhražka

Pokud jste častou uživatelkou oblíbeného „oliváče“, jistě spoléháte na to, že schraňujete kvalitní výrobek. Ostatně, koupili jste ho ve známém obchodě, levný také nebyl, tak proč pochybovat? Třeba proto, že ne každá láhev tohoto pokladu splňuje mezinárodní standardy. Stále častěji se totiž objevují případy nepoctivých olejů vyrobených ne z oliv, ale pouze z jejich zbytků, které jsou navíc zředěné s kde čím. Jak poznáte, že právě vy držíte v ruce hodnotný produkt a ne pouhou náhražku?

Zjistěte, kde byl vyroben

To, že se na štítku dočtete, že olej je vyroben v Itálii, ještě neznamená, že je vytvořen z italských oliv. Možné je, že v této zemi ho pouze zabalili a odeslali do světa. Kvalitní výrobky vyšší kategorie vždy sdělují, ze kterého města daný produkt pochází. V ideálním případě se jedná o oblast, kde se olivy skutečně pěstují. Čím více informací o regionu, pěstiteli i druhu použitých plodů olivovníku je na etiketě uvedeno, tím větší máte jistotu, že jste se při koupi nenechali napálit.

Důležitý je také obal

Pro „správný“ olivový olej je typické i jeho balení. Jedná se o tmavě zelené sklo, které ho chrání před UV zářením. Pokud je však v čiré či plastové láhvi, zpravidla jde o podřadný výrobek, který se jen tváří jako originál.

Nepodceňujte datum spotřeby

Údaj o tom, do kdy máte olej spotřebovat, může také ledacos napovědět. Čistý a jakostní produkt vydrží bez přídavků konzervačních látek v kondici maximálně dva roky – tedy pokud je zavřený a zatím nepoužitý. Proto se už při samotném nákupu vždy ujistěte, že datum vypršení spotřební lhůty je kratší než 24 měsíců. Soustředit byste se měli i na informaci ohledně sklizně oliv. Pokud na oleji jakákoli zmínka, která by něco takového naznačovala, chybí, je to krajně podezřelé!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat