Prostreno.cz

Co se stane, když se nebudete dva dny sprchovat

Hygiena je opravdu základ. Vždyť ne nadarmo se říká, že čistota je půl zdraví! Kdybyste očistu těla neprovedli 48 hodin, prý by vám kromě nepříjemného tělesného zápachu hrozil i zánět kůže a bakteriální infekce. Jako vážně?

Sprchování je pro většinu lidí naprosto neodmyslitelnou každodenní rutinou. Jenže čistě teoreticky – co kdyby to tak nebylo? Pak bychom zřejmě všichni pořádně riskovali. A to nejen zdraví, ale možná i život!

Koupelna jako prevence

Článek, který se nedávno objevil na zahraničním portálu TwentyTwoWords, tak trochu šokuje. Jeho autoři se zaměřili na všechny problémy spojené s nedostatečnou hygienou, přičemž naznačují, že kdo se nekoupe 48 hodin, ten si zadělává na malér. Jak moc je podle nich situace vážná? To si možná neumíte ani představit.

Bakterie, které si vyloženě lebedí

Každý jedinec na sobě „nosí“ určité množství mikroorganismů. Pokud vás zajímá konkrétní číslo, vědci odhadují, že by se mohlo jednat o deset tisíc druhů. Některé bakterie přebývají v útrobách, pro jiné je nejlepší adresou zase povrch pokožky. A přesně tam se daří „zlým“ bakteriím, které mohou způsobit celou řadu infekčních onemocnění – tedy v případě, že si je člověk přenese do očí, nosu nebo do úst.

Tito nepřátelé lidského zdraví se také poměrně rychle množí, tudíž když je „nevyženete“ ze svého těla s pomocí mýdla a vody, s každou minutou se množí. Následky jejich „řádění“ na sebe nenechávají dlouho čekat, v sázce je podle zmíněného článku třeba zánět kůže neboli dermatitida. Co dalšího čeká člověka, který se celé dva dny nepostaví pod sprchu?

Tělesný zápach, co okolí opravdu neocení

Přítomné bakterie jsou také příčinou zápachu. Jak to? Závěry jisté americké studie uvádějí, že uvolňují jisté nevábně vonící složky, které mohou stát za 30 různými tělesnými pachy, z nichž ani jeden není extra příjemný. Pokud má navíc někdo tendence k nadměrnému pocení, situace se pochopitelně dramaticky zhoršuje. Problém je ovšem i s oblečením.

Z fitka i práce rovnou pod vodu

„Pokud máte fyzicky namáhavou práci nebo cvičíte, hygiena po ukončení fyzické aktivity je zvlášť důležitá. Když na sobě necháte dlouhou dobu vlhké oblečení nasáklé potem, může to vést k podráždění a zvýšenému riziku malých odřenin. Tím se pravděpodobnost infekčních a bakteriálních infekcí stupňuje,“ vysvětluje americká lékařka Holly L. Phillips. To vážně nejsou hezké vyhlídky…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat