Prostreno.cz

Antibiotika pomohou s chřipkou a zlepší imunutu. Tyto mýty vám jen ničí zdraví

Máte chřipku a chcete si nechat předepsat antibiotika? V tom vám bránit samozřejmě nikdo nemůže, ovšem tento typ léku si s vaší nemocí vážně neporadí. Ani neposiluje imunitní systém, jak se o něm povídá!

Antibiotika jsou jedním z nejvýznamnějších „vynálezů“ lidstva. Mají schopnost hojit infekce, zachraňují životy a jejich aplikace je naprosto jednoduchá. Ačkoli tohle všechno zní přímo libozvučně, tyto léky nejsou perfektní a nevyřeší všechno. Co je na tom pravdy, že posilují imunitní systém, a kdy je jejich užívání naprosto zbytečné? Tohle vám váš doktor neřekne!

Na chřipku antibiotika? Z toho nic dobrého nekouká

To, že medikamenty na předpis sklízí úspěchy v boji proti chřipce a běžnému nachlazení, je jeden velký omyl. Pokud jste tomuto tvrzení věřili i vy, nechali jste se napálit. Antibiotika zabírají jen na bakteriální nákazy, takže se uplatní třeba v případě streptokokové angíny nebo zápalu plic. Za chřipkou, virózou či infekcí dýchacích cest však stojí virový původ, proto na tyto neduhy nemají absolutně žádný vliv.

Silnější imunita? Nechte si zdát

Slyšeli jste o tom, že antibiotika vás vyléčí a ještě podpoří vaši obranyschopnost? Ano, bylo to by to pěkné, ale takhle to úplně není. Zázrak v krabičce různými mechanismy pomáhá tělu, aby se vyrovnalo s infekcí. Na stranu druhou ale porušuje střevní mikroflóru, která je pro imunitní systém klíčová. Proto se vždy při užívání antibiotik doporučuje konzumace vitaminů i probiotik, jež ve střevech obnovují správné prostředí.

Musíte je vždy dobrat do konce?

Znáte to, po pár dnech užívání se cítíte mnohem lépe, takže vás logicky napadne, zda je nutné spolykat těch pár posledních „bílých spasitelů“. Ukončení léčby antibiotiky z vlastní vůle jen proto, že se vám ulevilo, není dobrý nápad. Toto rozhodnutí by měl učinit pouze váš lékař. Pokud s nimi „seknete“ dříve, vynecháte dávku nebo mezi dvěma „příděly“ vznikne příliš dlouhá časová prodleva, ztrácí se jejich účinnost. Tím samozřejmě hrozí, že svou nemoc nedoléčíte a ona se vám brzy vrátí jako bumerang.

Antibiotika a alkohol. Jde to vůbec dohromady?

I když je málo pravděpodobné, že by pacient na antibiotikách měl chuť na pivo či víno, teoreticky by si sklenku klidně dopřát mohl. Ačkoli si spousta lidí myslí, že „metla lidstva“ omezuje účinnost těchto prášků nebo vyvolává nežádoucí vedlejší účinky, není tomu tak. Převážnou většinu antibiotik alkohol totiž vůbec neovlivňuje ze 150 nejpoužívanějších druhů existuje jen pár výjimek.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat