Prostreno.cz

Potraviny a nápoje, které byste neměli konzumovat při užívání antibiotik

Nesete si od doktora recept na antibiotika? Pokud cestu domů hodláte spojit i s nákupem, grep, ovesné vločky a luštěniny ze seznamu raději vynechte. Kvůli nim totiž účinnost léků není taková, jaká by měla být. Proč se vzdát raději i kávy?

Když jste nemocní a není to jen obyčejná rýma, lékař vám předepíše antibiotika – to je běžná praxe. Pokud si ale myslíte, že to jediné, na co byste měli brát při jejich užívání zřetel, je pravidelná časová frekvence, pořádně se pletete. Věděli jste, že konzumace jistých potravin a nápojů si s efektivností těchto medikamentů příliš nerozumí? Zjistěte včas, kterých konkrétně se to týká!

Grapefruit. Na ten raději zapomeňte

Ano, grep je napěchován vitaminem C, proto se může zdát, že je při nemoci tím nejvhodnějším občerstvením. Jenže pozor – neplatí to tehdy, když máte od doktora stanovenou antibiotickou léčbu. Přirozená kyselost tohoto plodu může zabraňovat správné absorpci léků. Netřeba dodávat, že i od citronů a pomerančů byste se měli držet raději v bezpečné vzdálenosti – pro vlastní dobro.

Cokoli, co je bohaté na vlákninu

Ovesné vločky, hnědá rýže, fazole, hrách nebo čočka? Pozor na ně, mohou vám hodně ztížit samotné „kurýrování“. Jde totiž o to, že všechny uvedené dobroty vykazují vysoký obsah vlákniny. Za normálních okolností by vám to pochopitelně prospělo, jenže pokud máte polykat prášky, je vláknina spíše na obtíž, neboť zpožďuje jejich uvolňování z gastrointestinálního traktu do krevního oběhu.

Špenát a játra? Tudy cesta k uzdravení nevede

Nelze popřít, že špenát je jednou z nejzdravějších potravin. Navzdory všem jeho blahodárným schopnostem vám ale může i ublížit. Tato listová zelenina působení antibiotik také značně brání – z důvodu velkého množství obsaženého železa. Podobné je to i s játry, které mají zmíněného minerálu doslova na rozdávání.

Káva nebo alkohol. To je taky špatně

Bez kávy si mnozí z nás svou existenci nemohou ani představit. Proto se najde spousta těch, kteří na ni nezanevřou ani při nemoci. Nic proti černému zlatu, ovšem přehlížet to, že nahrává překyselení organismu, by se nemuselo dvakrát vyplatit. O tom, proč je kyselost v kombinaci s antibiotiky hodně špatná spolupráce, jste se dočetli výše. A platí to i pro alkohol – tedy kdyby vás náhodou napadlo zkusit se vypotit s pomocí nějakého „panáčku“. Toho si spíš dopřejte na oslavu, až budete zase jako rybičky!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat