Prostreno.cz

Čajové lístky versus kávová zrna. Co je pro vás lepší

Potřebujete se vypořádat s únavou? Hodí se vám ochrana před zubními kazy? Pokud přemýšlíte nad tím, zda si dát kávu nebo čaj, měli byste tyto otázky brát v potaz. A pozor, hodně s tím souvisí i vaše náchylnost ke stresu!

Káva a čaj jsou dva celosvětově nejoblíbenější nápoje. Oba mají příjemnou chuť a typickou vůni. Bývají také symbolem pohody a lepší nálady. Dá se na ně spolehnout i v případě únavy, protože dodávají energii. Který z nich je pro vás ale vhodnější? To vlastně záleží na více faktorech i vašich potřebách. Pojďme se na účinky kávy a čaje podívat zblízka, souhlasíte?

Potřebujete elán? Podstatné je načasování

Že černé zlato obsahuje kofein, to vědí zřejmě už všichni. Tato látka téměř okamžitě stimuluje nervovou soustavu, zatímco podporuje bdělost a koncentraci. Pokud tedy potřebujete rychlou vzpruhu, je pro vás káva ideální. Jen musíte počítat s tím, že její účinek brzy odezní – a vy budete zase na uzívaném začátku. V případě čaje je to trochu jiné.

Kofein se v něm nevyskytuje volně, ale ve vázané formě, což má za následek rozdílný způsob účinku i samotného vstřebávání. „Nabuzovací“ schopnosti čaje přicházejí oproti kávě pomalu a pozvolna, přičemž působí mnohem déle. Navíc má každý konzument možnost ovlivnit příjem kofeinu výběrem čaje a způsobem přípravy. Jen tak pro představu, po třech minutách louhování černého čaje se ho uvolní 20 až 40 mg. Po pěti minutách je to ale už 40 až 100 mg kofeinu.

Otázka dentálního zdraví. I ta je důležitá

Odborníci o kávě hovoří jako o nepříteli krásného úsměvu. Podle nich totiž nehezky zabarvuje zuby a vzniklé skvrny jsou prý trvalejší než ty, jejichž původcem je tabák. V tomto případě má tedy nápoj z kávových zrn jedno velké mínus. Ovšem to neplatí o čaji – zejména tom zeleném. Jeho vysoký podíl antioxidantů pomáhá zabránit vzniku bakterií způsobujících zápach z úst o více než 20 %. Z tohoto důvodu je považován za ochránce zubů před kazy.

„Zelený čaj má prokazatelné baktericidní účinky, což může ovlivnit celkové zdraví zubů. Ovšem zelený čaj prospívá jen tehdy, když je konzumován bez cukru,“ upozorňuje lékař Alfredo Morabia z newyorské Kolumbijské univerzity.

Stres. Čím ho zaženete lépe?

Nehezkou, ale bohužel přímo charakteristickou vizitkou dnešní doby, je stres. Americká studie provedená na univerzitě Duke v Severní Karolíně objevila překvapivou souvislost mezi ním a kávou. Podle tamních výzkumníků pijani tekutého zlata hůře zvládají krizové situace, neboť voňavý obsah šálku zvyšuje produkci stresových hormonů – a prý docela dost!

Jiná americká studie ale prokázala, že konzumenti černého čaje, kteří si tento nápoj dopřejí třikrát denně, se stresují podstatně méně, protože vykazují nižší úrovně kortizolu – prominentního stresového hormonu. No vida, jste-li „v nervu“, dejte si raději čaj. A nejen o páté!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat