Prostreno.cz

Sklenička vína na dobrou noc. Proč na ni raději zapomenout?

Osmihodinový, posilující spánek je jedna z nejlepších věcí, jež můžete udělat pro své zdraví. Bohužel, v dnešní hektické době zůstává takový odpočinek často jen v oblasti představ. Jak kvalitní spánek přivolat?

Žádná „sklenička na dobrou noc“

Navzdory rozšířené pověře alkohol spánku nijak nepomáhá. Možná vám sklenice vína před spaním pomůže usnout, ale rozhodně nepůjde, především v druhé polovině noci, o nijak kvalitní a tvrdý spánek (mimochodem, alkohol narušuje spánek především ženám).

Zapomeňte na pozdní cvičení

Poslední fyzickou námahou byste se měli zabývat asi tři hodiny před spaním – a platí to i pro cvičení. Fyzická aktivita sice přispívá ke kvalitnímu spánku, ale nevyplatí se skočit ještě rozehřátí ze sportu rovnou do postele. Tělo je příliš probuzené a bude se mu hůře usínat.

Odpusťte si hostinu

Spořádat těsně před spaním večeři o třech chodech se nevyplatí. Poslední jídlo byste si měli dopřát nejpozději dvě hodiny před ulehnutím. Pokud se totiž vaše tělo bude zabývat hlavně trávením, bude se mu těžko usínat…

Nepracujte

Je to sice často složité, ale snažte se před spaním vyhnat z hlavy všechny starosti a myšlenky na práci. Neberte si do postele notebook ani telefon, neměli byste se ani koukat na televizi. Mnohem lepší je sáhnout po nějaké pěkné knize a zapomenout díky ní na stres, který vás obklopuje.

Ložnice jako svatyně

Na zdravý a kvalitní spánek má významný vliv i prostředí, v němž se mu oddáváme. Snažte se, aby v místnosti nebyl hluk ani rušivé světlo, snažte se v ní udržovat příjemnou teplotu (většina lidí snáz usíná při nižších teplotách). Postel by měla být pohodlná. Pokud máte problémy s usínáním, můžete zkusit třeba levandulový nebo heřmánkový aroma olej. Ale pozor, příliš výrazné vůně mohou být překážkou spánku.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat