Prostreno.cz

Mobilem u postele sabotujeme spánek

Mělo by se spát osm hodin denně. Upřímně, kdy se vám to poštěstilo? Z průzkumu společnosti GfK vyplývá, že každý druhý Čech má se spánkem potíže. Odborníci jsou navíc toho názoru, že si to mnozí způsobují sami. Neděláte i vy něco špatně?

Spánkový deficit může mít vážné zdravotní následky. Teď se nebavíme jen o celkové únavě a nižší výkonnosti. Hrozí vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, nebo poškození mozkových buněk. Lékaři z Harvardské lékařské školy dokonce varují, že chronický nedostatek spánku (méně než pět hodin) zvyšuje riziko úmrtí až o 15 procent. Je tedy jasné, že kvalitní odpočinek nelze brát na lehkou váhu. Mimochodem, s tímhle si spánek moc nerozumí:

1. Vedro na padnutí

Máte večer zvyk „pohrávat“ si s termostatem? Venku sice přituhuje, ale na domácí tropy rychle zapomeňte. Nadělají víc škody než užitku. O poplatcích za vytápění ani nemluvě…

„Vaše tělesná teplota klesá, když začínáte usínat. Chladná pokojová teplota vám tento proces usnadňuje. Horko v ložnici může vést k neklidným nocím a zasahovat do nejhlubší fáze spánku,“ říká Philip Alapat, odborný asistent spánkové medicíny z Houstonu. Také dodává, že nejlepší noční klima je něco mezi 15 až 19 stupni Celsia.

2. Špatné lůžkoviny

Jak si kdo ustele, tak si lehne. Nemáte tušení, kolik se v tomhle rčení skrývá pravdy! Ti, kteří většinou leží na boku, potřebují extra silný polštář. Jedině ten jim poskytne potřebnou podporu hlavy a krku. Pro spáče na zádech je zase vhodný tenčí a měkčí, který udržuje páteř v přirozeně zakřivené poloze.

3. Mobil na nočním stolku

Ještě před usnutím kontrolujete emaily nebo brouzdáte na internetu? Chyba. Všechny mobilní telefony, tablety a notebooky vyzařují modré světlo, což narušuje schopnost vašeho těla produkovat melatonin – hormon spánku. Experimentální vědecké studie dokázaly, že osoba, která používá svůj smartphone a tablet ve večerních hodinách, oddálí svůj spánek až o hodinu.

Proto pokud máte zařízení se systémem Android, zvažte stažení aplikace Twilight. Tahle vychytávka přirozeně adaptuje obrazovku telefonu na aktuální denní dobu a sluneční cykly. Postupně filtruje modré spektrum a vaše oči jsou tak chráněné příjemným červeným filtrem. Bonus? Je to zdarma!

4. Sklenička na dobré sny

I když alkohol jednoznačně pomáhá k usnutí, zvlášť v případě, že to s ním lehce přeženete, ve finále vám jen uškodí. Výše zmíněný odborník je toho názoru, že pivo a víno narušuje mozkové vlny, a to má neblahé následky v podobně narušeného spánku. Podle jeho názoru uděláte lépe, když místo něčeho ostřejšího k večeři oblečete tepláky a budete se věnovat józe. Ta vás prý celkově uklidní.

5. Chlupáč v posteli

Upřímná oddanost němých tváří je jedna věc, ale brát si je pod deku? Věc druhá. Nevyspíte se totiž ani omylem. V rámci jednoho amerického výzkumu přiznalo 40 procent majitelů psů a koček, že s nimi usíná pravidelně. Jeden z pěti si však postěžoval, že zvířátko ho několikrát za noc probudí. Možná by neškodilo přesunout pelíšek k nohám postele, když už to musí být…

6. Matrace z devadesátek

Průměrná životnost matrace je přibližně deset let. Pokud jste tuto spotřební lhůtu o pár sezon přetáhli, je nejvyšší čas na změnu. Z průzkumu jednoho známého výrobce matrací vyplývá, že nejhlasitější volání zákazníků je po těch, které mají rozdílnou tvrdost v jednotlivých zónách. Názor většiny rovná se nejlepší reklama! Všeobecně platí, že chcete-li poskytnout svým zádům dostatečnou oporu, preferujte vyšší tvrdost.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat