Prostreno.cz

Nepropásněte sběr podbělu. Pomáhá na jarní únavu i kašel

Jste po zimě oslabení? Lék na vyčerpání naleznete v přírodě a právě teď – v hojném množství. Tak neváhejte a skočte si natrhat žlutého zachránce. Oceníte ho také při trávicích potížích, astmatu či revmatismu!

Podběl lékařský je vytrvalá bylina, která kvete většinou jako první ze všech léčivých rostlin. Jeho charakteristický vzhled je nezaměnitelný. Sice se lehce podobá pampelišce, ale nebojte, rozhodně si jedno s druhým nespletete. Kde na něj narazíte a proč si ho nasbírat do zásoby?

Hledejte na loukách i polích

Nejvhodnější doba pro sběr podbělových květů je od konce března do dubna – tudíž právě teď. Bylinka roste od nížin až do podhůří jako plevel, často na obnažených jílovitých půdách, pasekách, náspech, v příkopech, lomech či podél cest. Pokud se vydáte na „lov“ podbělu, doporučuje se tak učinit při slunných dnech, kdy jsou jeho květy krásně otevřené. Co se týká následného zpracování, sušit se dá buď ve stínu v jedné vrstvě, nebo v sušičce při teplotě 35 až 40 stupňů – to aby semena během procesu nedozrála. Z jakých léčivých účinků se pak budete moci těšit?

Na kašel, ekzémy i špatné trávení

Podběl je oblíbená, hodně známá a v současnosti často využívaná léčivka vhodná k vnitřnímu i zevnímu použití. Účinná je zejména při kašli, astmatu, nemocech dýchacích cest, i v případě zahleněných průdušek a plic. Blahodárně však působí také při trávicích obtížích, neboť upravuje látkový metabolismus.

Dále pomáhá hojit špatně se zacelující rány, podporuje léčbu různých ekzémů, otoků i bolestivých revmatických míst, přičemž zabírá na záněty žil. Jako kloktadlo snižuje pravděpodobnost nepříjemné paradontózy. Už plánujete, že pro tenhle zázrak do přírody vyrazíte při nejbližší možné příležitosti? Dobře děláte, pokud byste zaváhali, další šance bude bohužel až příští rok. Podběl totiž poměrně rychle odkvétá, čemuž hodně nahrává teplejší počasí. Tak raději na nic nečekejte! A jestli trpíte jarní únavou, platí to dvojnásobně.

Vyčerpání? Zatočte s ním jednou provždy

Žlutá bylinka obsahuje zejména slizovité látky, třísloviny, hořčiny, minerální soli a cenné silice. Díky těmto složkám podběl přispívá k normální funkci imunitního systému, takže se dá využít v boji s protivnou jarní únavou – třeba v podobě čaje. Nutno podotknout, že jeho konzumace není vhodná pro těhotné a kojící matky. Pokud ale nespadáte ani do jedné z těchto kategorií, můžete využít všech výhod, které vám podběl nabízí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat