Prostreno.cz

Co byste nikdy neměli jíst po vypršení data exspirace

Myslíte, že když sníte něco, co už má být dávno v koši, že si to vaše zadní partie „nějak přeberou“? Možné to je, ale datum spotřeby se na obaly neuvádí jen tak pro srandu králíkům. Které potraviny jsou rizikové?

Datum spotřeby vytištěné na obale může pomáhat předcházet nemocem. Třeba u takových smetanových sýrů po sendviče s majonézou je lepší tyto potraviny vyhodit ihned po překročení exspirace. Sýry však nejsou to jediné, co s vaším žaludkem může zatočit!

Vejce

Plné plato vajec si žádá vaši pozornost. „Je bezpečné držet vejce v chladničce po dobu tří až pěti týdnů, pokud jsou syrové a ve skořápce. V ostatních případech máte na manipulaci s nimi asi tak pět až deset dní,“ říká Jessica Crandall, dietetička z amerického Denveru.

Měkké sýry

Tvrdší sýry, jako jsou čedar nebo gouda, mají delší skladovatelnost, protože je pro bakterie a plísně trochu obtížnější do nich proniknout. „Vydržet mohou až šest měsíců – pokud jsou skladovány v ledničce,“ tvrdí výše zmíněná odbornice s tím, že u měkčích sýrů s takovým štěstím nepočítejte. Kozí sýr či ricotta patří do skupiny náchylných potravin, které bakterie a plísně ohrožují velmi rády. Při první známce poškození, nebo po uplynutí doby platnosti, se musí spotřebovat do týdne.

Omáčky ve skle

Může se zdát, že omáčky ve skle nebo v plechovce jsou nesmrtelné, to ale neznamená, že je to pravda. „Jakmile je jednou otevřete, nelze na ně spoléhat donekonečna. Omáčky a tekuté koření podléhají bakteriím úplně stejně jako ostatní potraviny, a proto jejich konzumace po datu exspirace či po otevření před dvěma týdny může zvěstovat zdravotní problémy,“ dál objasňuje Jessica Crandall.

Bramborový salát

Bramborové a vaječné saláty jsou přímo časovanou bombou. Jejich náchylnost k nákaze bakteriemi je známá. „Ono se to nezdá, ale i střídání teplot, kdy salát vyndáváte z ledničky, mu ze zdravotního hlediska neprospívá,“ apeluje odbornice. Při zajištění dostatečného chladu a dodržování hygienických opatření salát vydrží tři až čtyři dny.

Studené šťávy a smoothie

Lisované nebo syrové šťávy jsou neuvěřitelně populární, protože obsahují dostatek živin. Je však důležité konzumovat je pokud možno ihned. Na rozdíl od typických zpracovaných šťáv, které podléhají pasterizaci, se v nich časem objevují škodlivé bakterie, které zkracují skladovatelnost. Chcete-li konkrétní dobu, hovoří se o 48 až maximálně 72 hodinách.

Ryba

Jeden až dva dny od doby koupě. Pokud rybu nespotřebujete, je nutné zamrazit ji ve fólii odolné proti vlhkosti. Jinak riskujete kontaminaci bakteriemi. Jednejte, dokud je čas!

Čerstvé bobule

Maliny a jahody jsou dobré asi tři dny po koupi, zatímco borůvky mohou v chladničce vydržet i několik dní. Vše radši zamrazte, časem se mění pachy a vzhled drobného ovoce, nemluvně o náchylnosti k bakteriím nazvaným Cyclospora cayetanensis, které způsobují průjem, nadýmání, zvracení a další příznaky otravy jídlem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat