Prostreno.cz

Proč by se ženy měly soustředit na železo a kde tento minerál hledat

Pokud máte nabitý denní harmonogram, neměli byste příjem železa v žádném případě podceňovat. Tato potřebná živina pomáhá při regeneraci svalů a ovlivňuje také vaši energetickou hladinu. Jíte dostatek špenátu, brambor a rajčat?

Běháte každý den mezi školkou, školou, svým zaměstnáním a obchodem s potravinami? Taháte domů těžké tašky a nákupem, po večerech uklízíte, děláte s dětmi úkoly a doháníte domácí práce? Pak jste fyzicky aktivní žena, která by svému režimu měla přizpůsobit i stravování. To znamená zaměřit se na výživu, která podporuje regeneraci svalů a zabraňuje únavě. Přesně tuto funkci zastává třeba železo, což je právě pro „akční dámy“ naprosto nepostradatelný minerál. Nechybí vám náhodou?

Kolik je tak akorát?

Odborníky denní doporučovaný příjem železa činí něco kolem 17 miligramů. Pokud ho lidský organismus zoufale postrádá, jedinec pociťuje svalové bolesti, malátnost, nechutenství, nevolnost, přičemž se objevuje také podivná bledost sliznic i kůže. Tento potřebný minerál je, stejně jako většina ostatních, získáván hlavně z potravinových zdrojů. Které konktrétně by vaší pozornosti rozhodně neměly uniknout, abyste si „železnou hladinku“ pohodlně a chutně doplnili?

Špenát, základ zdravého jídelníčku

Jeden větší šálek této listové zeleniny vám poskytne přibližně 6,43 miligramu železa. Obohatí vás ale také o vitamin A, vápník a draslík. Všechny tyto cenné látky jsou nezbytné pro posílení a regenerační schopnosti svalů. Špenát sám o sobě přispívá k prevenci rakoviny, prospívá očím a podporuje funkce štítné žlázy.

Rajče jako šťavnatý omlazovač

Další báječnou zásobárnou jsou rajská jablíčka. Z jedné jejich porce srovnatelné s čajovým šálkem získáte necelé čtyři gramy železa. Nemluvě o pořádné dávce antioxidantů, o kterých je známo, že značně zpomalují biologické stárnutí. Dobré je, že červený pramen prospěšných živin si můžete snadno vypěstovat i doma – klidně i na balkoně.

Brambora. Stará dobrá klasika

Věděli jste, že i tato zemědělská plodina vám ledacos nabízí? Jedna menší brambora v sobě ukrývá překvapivé dva gramy železa. Načerpáte z ní také vitamin C, trochu vápníku, sodíku, draslíku, hořčíku, fosforu, zinku a manganu. Pravidelná konzumace brambor díky obsaženým látkám zlepšuje trávicí funkce, urychluje hojení ran, a podle odborníků dokonce předchází kožním onemocněním.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat