Prostreno.cz

Komentáře k článku

K článku 20.04.2020

Rozdělení "spotřebovat do" a "minimální trvanlivost do" mi v článku velmi chybělo. Bohužel jsem byl mezi kolegy, kteří striktně vyhazovali potraviny dle tohoto data. Tento rozdíl nevnímali, ani soudnost potravinu otevřít (jogurt) a senzoricky otestovat. To je tak, když se někdo řídí strachem, ne rozumem. Dodám, že strach a věcná obezřetnost je (pro mě) rozdíl. Pěkný den P. S.: děkuji za článek, i že jste se nedala a "chlapci" níže odvětila ;)

Abc 19.04.2020

Možná se podívejte do pravopisu.

Petr Koutný 15 let 19.04.2020

Není to exspirace ale expirace 😉

poldiy 18.04.2020

Tuším, že vždy rozhoduje co je obalu napsané. A to dělíme na spotřebujte do a minimální trvanlivost. Takže pokud je něco den, dva po datumu spotřeby, tak by se tomu člověk bránit nemusel. A pokud vím, dnes existují i obchody, který se zabývají prodejem potravin, po datumu minimální spotřeby.

Alex 18.04.2020

Neexistuje žádná exspirace, ale pouze expirace. Autorka asi nebude moc vzdělaná novinářka...

Abc Alex 19.04.2020

Správně se „konec poživatelnosti“ neboli datum spotřeby u zboží, které se může zkazit, píše exspirace, ale můžete se setkat i s druhou variantou, která je méně užívaná, ale rovněž správná – expirace). Zkratka EXP je tolerována, ale vždy má přednost plná podoba slova (exspirace nebo expirace) Možná nebudete moc chytrý Vy.

Ten co má rád gramatiku a nemá rád osočování:) Alex 20.04.2020

No... Jako to jen říct.. Třeba takto? : Slovo exspirace je tvořeno latinskou předponou „ex-“ a slovesem „spiro“ (dýchat). Znamená jednak „výdech“ (opak „inspirace“ – vdech) a jednak „dobu účinnosti léčebného prostředku“. Vzhledem k původu slova je pravopisně v pořádku podoba exspirace, nikoli expirace. Tolerovaná je však zkratka EXP, která již „ve zvyk přišla“. K exspiraci léku dojde příští měsíc. (nikoli k expiraci) Další obvyklá spojení: exspirace domény (nikoli expirace domény) pojem exspirace (nikoli pojem expirace) datum exspirace (nikoli datum expirace) co je to exspirace (nikoli co je to expirace) Zdroje: Akademický slovník cizích slov Pravidla českého pravopisu

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat