Prostreno.cz

Komentáře k článku

Alex 18.04.2020

Neexistuje žádná exspirace, ale pouze expirace. Autorka asi nebude moc vzdělaná novinářka...

Abc Alex 19.04.2020

Správně se „konec poživatelnosti“ neboli datum spotřeby u zboží, které se může zkazit, píše exspirace, ale můžete se setkat i s druhou variantou, která je méně užívaná, ale rovněž správná – expirace). Zkratka EXP je tolerována, ale vždy má přednost plná podoba slova (exspirace nebo expirace) Možná nebudete moc chytrý Vy.

Ten co má rád gramatiku a nemá rád osočování:) Alex 20.04.2020

No... Jako to jen říct.. Třeba takto? : Slovo exspirace je tvořeno latinskou předponou „ex-“ a slovesem „spiro“ (dýchat). Znamená jednak „výdech“ (opak „inspirace“ – vdech) a jednak „dobu účinnosti léčebného prostředku“. Vzhledem k původu slova je pravopisně v pořádku podoba exspirace, nikoli expirace. Tolerovaná je však zkratka EXP, která již „ve zvyk přišla“. K exspiraci léku dojde příští měsíc. (nikoli k expiraci) Další obvyklá spojení: exspirace domény (nikoli expirace domény) pojem exspirace (nikoli pojem expirace) datum exspirace (nikoli datum expirace) co je to exspirace (nikoli co je to expirace) Zdroje: Akademický slovník cizích slov Pravidla českého pravopisu

poldiy 18.04.2020

Tuším, že vždy rozhoduje co je obalu napsané. A to dělíme na spotřebujte do a minimální trvanlivost. Takže pokud je něco den, dva po datumu spotřeby, tak by se tomu člověk bránit nemusel. A pokud vím, dnes existují i obchody, který se zabývají prodejem potravin, po datumu minimální spotřeby.

Petr Koutný 15 let 19.04.2020

Není to exspirace ale expirace 😉

Abc 19.04.2020

Možná se podívejte do pravopisu.

K článku 20.04.2020

Rozdělení "spotřebovat do" a "minimální trvanlivost do" mi v článku velmi chybělo. Bohužel jsem byl mezi kolegy, kteří striktně vyhazovali potraviny dle tohoto data. Tento rozdíl nevnímali, ani soudnost potravinu otevřít (jogurt) a senzoricky otestovat. To je tak, když se někdo řídí strachem, ne rozumem. Dodám, že strach a věcná obezřetnost je (pro mě) rozdíl. Pěkný den P. S.: děkuji za článek, i že jste se nedala a "chlapci" níže odvětila ;)

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat