Prostreno.cz

Proč se vyplatí na nehty aplikovat eukalyptový olej

Že uvolňuje dýchací cesty, to je o eukalyptovém oleji známo. Co se ale stane, když ho aplikujete na nehty?

I jaro doprovází kašel, oslabená imunita a zvýšené riziko infekcí. Mnozí si stěžují i na problémy s kůží, ekzémy a suchou pletí, která trpí výkyvy počasí. Nejednoho trápí i plísně na nehtech, které se objevují vinou přechodů z vytopených místností do chladného a vlhkého prostředí. A ty mají i jméno.

Nehtová houba, známá jako onychomykóza, jež postihuje 2,5–8 % populace, je typ houbové infekce kůže, která se objevuje právě na nehtech na nohou. Lze ji léčit dlouhodobým používáním antimykotických léků, se kterými část populace nesympatizuje. Proč by taky měla, když příroda nabízí šetrnější řešení?

Eukalyptus, olej, na který je spolehnutí

Existuje mnoho esenciálních olejů, které se používají k léčbě nehtových plísní. I když se osvědčuje třeba tea tree, různé studie poukazují na výsledky právě eukalyptového oleje. Neředěný se totiž dá považovat za lokální antimykotikum, které vás zbaví všeho, co ohrožuje vaše nohy. Olej funguje poměrně rychle, zabíjí houbu schovávající se uvnitř nehtového lůžka, a navíc příjemně voní. Také odstraňuje bakterie a zbavuje infekcí. Co víc si přát?

Jak olej používat?

Eukalyptový olej účinně působí, když je aplikován přímo na nehtovou houbu, jak již bylo řečeno. Navíc je snadno dostupný a poměrně levnější než antifungální lék. Ujistěte se však, že jej neředíte, jinak snížíte jeho účinnost. A když už je řeč o plísních, a vy máte v ruce právě eukalyptus, pár kapek si schovejte pro údržbu domácnosti.

Čistá domácnost

Jeho léčivé silice potlačují i plísně, které vás rozčilují například v koupelně nebo na toaletě. Pokud jej chcete používat k tomuto účelu, měli byste ho protentokrát smíchat s metanolovými lihovinami (ideální směs by měla obsahovat 95 % etanolu a 5 % metylalkoholu). Od každého odeberte 1 polévkovou lžíci, přidejte 2 šálky vody a 10 kapek eukalyptového oleje. Promíchejte, roztok dejte do nádoby s rozprašovačem a nastříkejte na postižená místa ještě dřív, než vám plíseň způsobí celou řadu zdravotních potíží, ke kterým patří alergie, symptomy chřipky a nachlazení či příznaky toxicity a infekce

Mimochodem, existuje 16 druhů plísní, které jsou známé jako toxické, neboť vydávají chemikálie nazývané mykotoxiny. Esenciální oleje typu eukalyptus však něco takového nedopustí. Díky němu se zbavíte plísní jak na svých nehtech, tak i doma!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat