Prostreno.cz

Starořecká tajemství krásy

Že to, co je staré, by v moderní době neobstálo? Neplatí to vždycky. Čestnou výjimkou jsou recepty na krásu, za kterými stojí pořádný kus historie. Proč si vzít inspiraci od řeckých žen a pravidelně používat mandlový a olivový olej?

Ženy se snaží zkrášlovat již odpradávna. Zatímco dnes můžeme v drogeriích nakupovat kosmetické zlepšováky, navštěvovat salony krásy nebo se svěřit „do rukou“ plastické chirurgie, v dobách dávno minulých takové možnosti nebyly. Starověké civilizace se musely spoléhat výhradě na přírodní zdroje, které byly momentálně k dispozici. Zajímavé na tom je, že jejich způsoby péče o vzhled na své účinnosti neztrácejí ani dnes. Co bychom se konkrétně od Řekyň, jejichž krása byla vždy pověstná po celém světě, mohli naučit?

Kouzlo bylinných koupelí

Dámy z Balkánského poloostrova milovaly bylinné koupele, stejně jako tamní sportovci, kteří se do nich namáčeli za účelem uvolnění ztuhlých svalů. Do lázní se tehdy přidávalo všechno, o čem bylo známo, že vizáži nějak prospívá – zejména mořská sůl, květiny a nejrůznější bylinky. Vy si do vany můžete přidat třeba heřmánek, který uklidňuje podrážděnou pokožku. Nebo levanduli, ta zase regeneruje kožní buňky. Dobrou volbou je i tymián s hydratačními vlastnostmi či meduňka, jejíž obsažené látky přispívají ke zpomalování stárnutí (1).

Mandlový olej. Dobro v každé kapce

V řecké mytologii symbolizoval mandlový olej naději a trpělivost. Vám však tato blahodárná tekutina s příjemnou vůní může posloužit k posílení vlasů a důkladné hydrataci. Olej z mandlí je bohatý na kyselinu palmitovou, linolovou i olejovou, stejně jako na vitaminy E a K, které poskytují pokožce hloubkovou výživu. Tento zázrak je skvělým prostředkem na tmavé kruhy pod očima, přičemž bojuje i proti tvorbě vrásek (1).

Olivový olej nepatří jen do kuchyně

Obyvatelé Řecka považovali olivovník za posvátný strom. Proto z něj dělali věnce, kterými odměňovali každého sportovce i bojovníka, jenž obstál při válečném střetnutí. Velice obdivovaný a využívaný byl také olivový olej. Koneckonců, na tom se ani dnes nic nezměnilo. Proč byste se s ním měla mazat i vy? Proniká do hloubky pokožky, kde váže vlhkost, což slibuje dlouhotrvající hydrataci. Podporuje také elasticitu a pružnost kůže, působí protizánětlivě, a navíc je velkým nepřítelem vrásek (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5535692/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat