Prostreno.cz

Celerová šťáva funguje jako vyprošťovák i detoxikační kúra

Křupavý celer není jen super zdravá potravina. Jeho šťáva se dá považovat za lék! Jaké živiny obsahuje a proč ji pít? Zajímat vás bude při detoxikačních kúrách a zašedlé pleti!

Celerová šťáva skvěle zastává funkci iontového nápoje, takže až to přeženete s alkoholem, dejte si skleničku právě tohoto nápoje! Pro slušný obsah živin se však celerová šťáva uplatňuje i v jiných situacích – nejen jako vyprošťovák. Kdy se na ni můžete spolehnout?

Zmenšuje zánět v těle

Zánětlivé onemocnění, jako je artritida, osteoporóza, dna a dokonce i astma, mohou velmi dobře reagovat na pravidelný přísun celerové šťávy. To může být z velké části způsobeno dvěma speciálními sloučeninami, které jsou obě přítomné právě v celeru.

Luten je přitom antioxidační flavonoid se silnými protizánětlivými vlastnostmi. Ve vědeckých studiích bylo prokázáno, že má silný inhibiční účinek na některé enzymy, které aktivují geny zodpovědné za reakci na zánět.

Polyacetyleny také snižují zánět tím, že snižují hladiny zánětlivých prostaglandinů v těle. Předpokládá se, že obzvláště pacienti trpící artritidou mají prospěch z vysokých potravinových zdrojů polyacetylenů. Celerový džus je proto pro ně dobrou volbou, stejně jako mrkvová šťáva a příbuzná zelenina (například petržel a fenykl). Takže, už odšťavňujete?

Snižuje krevní tlak a posiluje kardiovaskulární zdraví

Celerová šťáva zároveň uvolňuje hladké svaly v cévách, čímž pomáhá snížit vysoký krevní tlak. Kumariny, které se nacházejí ve vysokých koncentracích v čerstvém a šťavnatém celeru, pomáhají snižovat účinek stresových hormonů, jako je kortizol. (Příliš mnoho kortizolu ucpává krevní cévy, což může vést k hypertenzi a přetěžování celého oběhového systému.)

Očišťuje a detoxikuje

Chystáte se na jarní očistu? Přizvěte na pomoc celerovou šťávu. Obsahuje totiž širokou škálu anti-karcinogenních antioxidantů a dalších příznivých látek, které organismus očistí od nežádoucích látek. Zvlášť ledviny vám poděkují! Zmíněná šťáva je silným diuretikem, které odstraňuje přebytečnou vodu a efektivně vyplavuje toxiny.

Projasňuje pleť

Celer se může pochlubit slušnou škálou nutričních prvků pro zlepšení pokožky. Kromě již zmíněných antioxidantů je ceněn pro vysoký obsah vitaminu K, který zachovává pevnost a elasticitu pokožky. Společně s vitaminy C, A a B ji projasňuje.

Hydratuje

Po cvičení či rušném a stresujícím dni je tělo často dehydratováno a ztrácí významné elektrolyty, které udržují jeho správné fungování. Celerová šťáva tomuto jevu zabraňuje. Pro svůj vysoký obsah přírodních sodíkových a draselných elektrolytů, které hrají svou roli v udržování hladkého provozu energetických přípojek ve buňkách, hydratuje organismus na jedničku.

Podporuje spánek

Odšťavněný celer také snižuje hypertenzi a hladinu stresových hormonů. Spolu s vysokou hladinou elektrolytů a hořčíkem je proto často doporučována v rámci relaxace a navození klidného spánku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat