Prostreno.cz

Kýchání, oteklý nos a červené oči. Naučte se eliminovat jarní alergie

Kýchání, oteklý nos či dušnost. Jaro sice milujete, ale kvůli projevům alergie byste se bez něj obešli? Změňte jídelníček a do čtyř týdnů se budete cítit o dost lépe!

Otravnou alergií dnes trpí kde kdo. Chcete jí vyhlásit válku? Pak se řiďte tipy docenta Vincenta M. Pedreho, který působí jako ředitel newyorské společnosti Pedre Integrative Health. Právě ten tvrdí, že při alergii je nutné uzdravovat hlavně střeva, která jsou v tomto případě alfou a omegou úspěchu. Co byste měli jíst, pokud patříte ke každoročně trpícím?

Vynechejte lepek

Lepek mnohým lidem nedělá dobře. Však se také cítí o dost lépe, jakmile jej vynechají. Mimochodem, i záludné zdroje cukru, jako jsou agávové sušenky či sladké mandlové mléko, mohou organismus zbytečně zahleňovat a tím alergii zhoršovat. Zmíněný odborník uvádí, že v tomto směru jsou i kravské mléčné výrobky velkým problémem, dokonce i ve formě sýra. Suma sumárum, citlivost na jisté potraviny zatěžuje již tak nadměrně aktivní imunitní systém, čímž přilévá vodu do ohně. Pokud se však nevhodných potravin zbavíte, můžete očekávat zlepšení do čtyř týdnů.

Jezte protizánětlivou stravu

Zaměřte se na potraviny, které pomáhají snižovat záněty. Patří sem mořské ryby, čerstvě mleté lněné semínko, vlašské ořechy, semena chia a spousta neškodné zeleniny. Při pravidelné konzumaci snížíte produkci histaminu (hormon a neurotransmiter) a tím se vám uleví od příznaků alergie.

Zaměřte se na potraviny pro léčbu střev

Probiotika, vláknina a prebiotika taktéž patří ke šťastným volbám. Fermentované a kultivované potraviny podporují růst tak zvaný dobrých střevních bakterií. Kefír či kysané zelí? Berte všema deseti!

Správně cvičte

Zatímco cvičení může být tím posledním, na co máte náladu, když jste vyčerpaní a přetížení, výzkum ukazuje, že jeho mírná forma bojuje proti astmatu. Pokud cvičíte venku, dejte přednost ranním či večerním hodinám, když je koncentrace pylů nejnižší. Stačí 20 minut třikrát týdně!

Zásobte se léčivými živinami

Množství živin může pomoci minimalizovat nebo eliminovat sezónní alergie a jejich symptomy. V tomto směru pomáhá rybí olej a kurkumin, aktivní složka kurkumy, která poskytuje protizánětlivou a antioxidační podporu ke zmírnění symptomů alergie. A studie potvrzují, že i vitamin D podporuje různé imunitní stavy včetně alergických sinusových infekcí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat