Prostreno.cz

Jmelí bílé není jen na ozdobu. Dokáže porazit řadu zdravotních neduhů

Víte, že právě teď je vhodné vyrazit na sběr jmelí? Být vámi, dvakrát neotálíme. Tato rostlina pomáhá při zácpě, kornatění tepen i onemocnění ledvin a močového měchýře. Jak si zní připravit léčivý macerát?

Když se řekne jmelí, mnozí si jako první představí Vánoce. Je to přesně váš případ? Pak vás asi hodně překvapí, že je tento přírodní poklad obdařen cennými léčivými vlastnostmi, jež si zaslouží trochu více pozornosti. Co všechno o jmelí ještě nevíte, ale možná byste měli?

Medikament s tradicí

Jmelí bílé je vlastně stálezelený parazit. Keřík, který roste v kulovitých trsech s průměrem asi 30 až 60 centimetrů, vůbec nejede „na vlastní pěst“. Přísavnými kořínky čerpá z hostitelské rostliny vodu a v ní rozpuštěné minerální látky, čímž se udržuje při životě.

Z kratičkého kmene se pravidelně vidlicovitě rozvětvují žlutozelené, v uzlinách rozšířené a lámavé větvičky, přičemž každý rok přirůstá jeden článek. Právě větvičky se sbírají během celého roku, ovšem ty „ulovené“ na jaře mají nejvyšší obsah léčivých látek. A to znamená jediné – právě teď je ideální doba vyrazit pro zásobu do přírody. Na co všechno se tento poklad hodí? Keltské kmeny považovaly jmelí za rostlinu ochraňující před démony, vy s ní můžete vyrazit do boje s celou řadou neduhů.

Přírodní parazit, který se nezdá

Jmelí posiluje činnost žláz s vnitřní sekrecí a zlepšuje krevní oběh. Zároveň reguluje látkovou přeměnu, podporuje činnost slinivky a má celkově revitalizující účinek. Používá se rovněž při zácpě, kornatění cév, vysokém tlaku, epilepsii nebo příliš silném menstruačním krvácení. Podceňované jmelí také pomáhá léčit břišní koliku, onemocnění ledvin, jater a močového měchýře. Jak tento medikament užívat? Záleží na tom, jaká forma vám bude nejpříjemnější…

Libo odvar, macerát či rovnou celou koupel?

Jmelí se dá přidávat do lázně, ve které byste měli pobýt alespoň 15 minut. Lze z něj připravit i odvar – stačí ho jen zalít vroucí vodou, nechat několik minut působit a scedit. Další alternativou je tinktura. Čerstvé nasekané větvičky se zalijí v širokohrdlé nádobě čistým lihem nebo bílým destilátem a ponechají se šest až osm týdnů louhovat, ideálně pak na tmavém místě. Po uplynutí stanovené doby a důkladném scezení se tinktura nechá usadit, poté se slije. Doporučené denní dávkování je 15 až 20 kapek, které se vmíchají do menší sklenice vody.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat