Prostreno.cz

Vyrazte na sběr violky vonné. Zabírá na kašel i chřipku

Co všechno dokáže nádherně vonící květina léčit? Není toho zrovna málo. Fialka přispívá k regulaci krevního tlaku, podporuje imunitní systém a má detoxikační vlastnosti. Také bojuje proti astmatu a pocuchaným nervům.

Violka vonná neboli fialka. Kdo by ji neznal!? Vytrvalá bylina je vysoká 10 až 15 centimetrů a pyšní se dlouze řapíkatými listy i typicky fialovými květy. Právě ty rozkvétají v březnu a v dubnu, nicméně letošní tuhá, a hlavně delší, zima proces kvetení zřejmě trochu oddálí. Co o fialce zatím možná ještě nevíte?

Velké schopnosti ukryté v malém vzrůstu

U nás se tato květina vyskytuje zejména v nižších polohách, na zastíněných místech v humusových lesích i hájích, v houštinách a příkopech, u plotů nebo zdí. V době květu se sbírá nať, která se následně suší buď přirozeným teplem ve vzdušné místnosti, nebo v sušičce při teplotě 35 °C. Získaný violkový materiál dokonale zbavený tekutin a vlhkosti se skladuje v tmavé a dobře uzavíratelné nádobě. Jak moc účinný je to lék?

Nepřítel kašle, chrapotu i revmatismu

V dobách dávno minulých lidoví léčitelé a šamani tvrdili, že jedno přičichnutí k fialce jedince okamžitě zbaví bolesti hlavy. Dnes se využívá spíše k léčbě kašle a astmatu. Violka vonná totiž efektivně rozpouští hleny, uklidňuje podrážděné dýchací cesty a tlumí chrapot. Osvědčila se také při chřipce, kloubním revmatismu a zánětech svalů.

Je o ní rovněž známo, že je močopudným prostředkem a má detoxikační vlastnosti. Aby byl výčet blahodárných pozitiv kompletní, je třeba zmínit, že tento přírodní „medikament“ přispívá ke snížení vysokého krevního tlaku a podpoře imunitního systému. Fialka zároveň pomáhá uklidňovat pocuchané nervy. Ptáte se, jak se s ní dá naložit?

Recept dle vlastního gusta

Violka se dá užívat ve formě nálevu – stačí bylinku přelít vroucí vodou, nechat několik minut louhovat a poté scedit. Nabízí se i alternativa sirupu. Na jeho výrobu připadá zhruba 50 gramů květů a 100 ml horké vody. Po 24 hodinách působení se do scezené tekutiny přidá cukr – množství záleží na vaší chuti a osobních potřebách. Po 20 minutách zahřívání se sirup přefiltruje. „Pacientům“ se pak podává po lžičkách, je vhodný i pro naše nejmenší.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat