Prostreno.cz

Smrkové výhonky jsou zásobárnou vitaminu C

Co všechno vám mohou nabídnout smrkové výhonky a jak se připravuje báječná tinktura?

Mají tu nejkrásnější zelenou barvu, jakou si dokážete představit, a navíc jsou nesmírně zdravé. Ano, smrkové výhonky patří k zásobárnám vitaminu C, takže působí na imunitu a odvádění toxinů, ale obsahují i karotenoidy a minerály, jako je draslík a hořčík. Domorodé kmeny je využívaly ke zmírnění kaše a bolestí v krku.

Zásobárna zdraví

Jelikož se také mohou pochlubit dostatkem chlorofylu, pozitivně působí na tkáně, rovněž neutralizují volné radikály, udržují vyváženou hladinu cukru v krvi a urychlují hojení ran. Jíst je můžete jen tak. Chutnají v salátech, rozumí si hlavně s kiwi a avokádem. Usušené ve formě čaje uklidňují hrdlo a krotí onemocnění horních cest dýchacích.

Mnozí lidé smrkové výhonky používají úplně stejně jako rozmarýn, nebo je nechají louhovat v pitné vodě. Také do ní ponořte čerstvě nasbírané výhony, nechce hodinu odležet a poté popíjejte životadárný nápoj. A k obědu si připravte nějakou polévku, nebo výhonky přidejte třeba do obilovin či luštěnin. Je to skvělý způsob, jak zvýšit absorpci minerálů.

Skvělé pesto a tinktura

Kde kdo dává přednost i veganskému pestu, které se skládá ze smrkových výhonků, piniových oříšků, bazalky a výživných kvasnic. Někteří naopak nedají dopustit na sirup. Nic proti němu, nicméně takový recept si žádá použití velkého množství cukru, který ničí veškeré zdravotní přínosy smrkových výhonků. V tomto ohledu lidoví léčitelé doporučují spíš tinkturu.

Potřebovat budete 3 velké hrsti zelených smrkových výhonků, ½ litru bílého alkoholu (40 %) a polévkovou lžíci medu. Do vhodné nádoby vložte smrkové výhonky, přilijte alkohol a med, uzavřete a nechte 6 týdnů louhovat na denním světle. Pak už stačí jen scedit do jiné lahve – a máte hotovo.

Ať už se rozhodnete pro sirup či tinkturu, výhonky vždy sbírejte nejméně 100 metrů od jakékoli silnice. Dejte přednost mladým, jasně zeleným výhonkům o délce do pěti centimetrů a co nenasbíráte nejpozději do půlky až konce května, nechte být. A také si z každého stromku vezměte jen menší množství. Neničte přírodu!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat