Prostreno.cz

Suché a zarudlé oči. Dopřejte jim úlevu i bez drahých kapek do očí

Slzy se mohou pochlubit oleji, protilátkami, bílkovinami a hlenem. Tento silný koktejl chrání oči před infekcí. Pokud však něco z tohoto systému vyřadí svoji funkci, může to způsobit suché a zarudlé oči. Jak se něco takového dá řešit? Spolehněte se na přírodní tipy!

Nepokládejte suché oči za samozřejmost. Spíš se podívejte se na některé z nejlepších domácích prostředků, které můžete využít.

Studená komprese

Studený obklad poskytuje okamžitou úlevu od příznaků, jako je svědění. Stačí umístit kousek bavlněné látky namočené ve studené vodě na suché oči. Relaxujte a v případě potřeby celý postup opakujte.

Citronová šťáva

Smíchejte prášek z kurkumy s rajčatovým pyré a k tomu všemu přidejte pár kapek citronové šťávy. Postupným mícháním vytvořte pastu. Tu naneste pod postižené oko (každý den). Ozdravnou kúru přitom opakujte do zlepšení stavu.

Olej z lněného semena

Tento olej je populární při léčbě symptomů suchých očí, a to kvůli vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin. Pokud se tento olej užívá vnitřně, může poskytnout úlevu zaníceným oblastem.

Okurky

Okurky patří k vynikajícím prostředkům, které bojují proti podrážděným a suchým očím. Vezměte jeden kousek, omyjte jej a nakrájejte na tenké plátky. Okurku dejte do ledničky asi na 15 až 20 minut, poté přiložte na postižené oko a nechte nejméně 10 minut působit. Proveďte čtyřikrát až pětkrát denně.

Aloe vera

Aloe vera zklidňuje a zvlhčuje, což znamená, že je to další skvělý tip, který zatočí se suchými a bolestivými kukadly. Jak v takovém případě postupovat? Zkuste smíchat gel z listu s jednou čajovou lžičkou medu. Směs aplikujte dvakrát denně.

Brambory

I brambory vám mohou v ledasčem pomoci. Vychlazený kus nakrájejte, stejně jako v případě okurky, na tenké plátky, nechte vychladit v lednici a následně přiložte na postižené oblasti. Brambory zklidní a zvlhčí vaše suché oči a zároveň jim poskytnou uklidňující úlevu.

Koriandrová šťáva

Koriandr setý napomáhá tvorbě žaludečních šťáv, bojuje proti bolestem a křečím v oblasti břicha (včetně koliky) či eliminuje problémy s nadýmáním. Obklady z koriandru zase pomáhají při revmatických obtížích kloubů – a taky působí proti suchým očím. Extrakt ze šťávy se zároveň dá použít i jako oční kapky. Pro nejlepší výsledky takto svoje oči zavlažte dvakrát denně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat