Prostreno.cz

Olivový versus kokosový. Který olej je pro vás lepší

Oba mají v kuchyni své nezastupitelné místo a mnozí si vaření bez nich jen stěží dokážou představit. Ovšem co když je jeden olej zdravější oproti tomu druhému? Podívejte se, jak dopadlo srovnání kokosového s olivovým!

Pokud jde o oleje, které se dnes používají nejčastěji, odpověď je jasná – olivový a kokosový. Podle odborníků mají oba své nesporné výhody, které zahrnují redukci hladiny cholesterolu, snížené riziko kardiovaskulárních chorob nebo zvýšenou energetickou hladinu konzumenta. I když jsou oba mazlavé poklady vychvalovány do nebes, pravděpodobně budete chtít vědět, který z nich je pro vás lepší. Mezi oběma soupeři jsou totiž zásadní rozdíly, které nelze přehlížet. Chcete je poznat? Tady je máte černé na bílém.

Soutěž kuchyňských pomocníků

Když se zamyslíte nad vítězem „olejového klání“, jistě vás jako první napadne, že jde hlavně o použití daného produktu. Jistě, máte pravdu a toto kritérium se musí vzít v potaz. Organický extra panenský kokosový olej je vhodný pro smažení potravin, ať už se jedná o vejce, maso, ryby nebo zeleninu. Oproti tomu je kouřový bod „oliváče“ něco kolem 170 stupňů, takže se při zahřívání na vyšší teploty přepaluje. To je také důvod, proč po něm spousta hospodyněk sáhne v případě, že dojde na přípravu studených pokrmů. Jak je to s obsaženými látkami těchto rivalů?

Kokosový olej, nadějný adept

Olej získávaný z jader kokosových ořechů se může pochlubit vysokým podílem antioxidantů, které snižují riziko nádorových onemocnění a zpomalují proces biologického stárnutí. Rovněž v sobě ukrývá dva typy zdravých tuků, které podle odborníků „dohlížejí“ na správnou úroveň cholesterolu, zatímco podporují produkci žluči. Opomenout nelze ani neskromné množství mastných kyselin se středním řetězcem, jež napomáhají spalování kalorií. Nutno dodat, že to platí samozřejmě pouze v případě, že jde o umírněnou konzumaci. Tato pozitiva vypadají vcelku přitažlivě, že? Teď se proti nim do ringu postaví tekutý soupeř těžké váhy.

Olivový olej, co se nezdá

Jak již bylo zmíněno výše, zdravé tuky jsou dobré tuky. Těch vám „oliváč“ oproti kokosovému oleji nabídne několikanásobně více – konkrétně řečeno desetinásobek. Podobné je to i v případě antioxidantů. Do karet mu hraje i to, že obsahuje poměrně málo nasycených tuků, což je prospěšné pro jak pro srdce, tak pro cévy. Nahlédneme-li do závěrů několika posledních studií, častěji vychvalován je právě olivový olej, který má více zdravotních výhod a také méně kalorií.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat