Prostreno.cz

Kurkumový olej využijete v kuchyni i do aromalampy. Zmírňuje zánět a zlepší paměť

Kurkuma oplývá hned několika příznivými účinky na lidské zdraví, stejně to platí i o esenciálním oleji z tohoto kořene. Kurkumový esenciální olej můžete využít nejen při vaření, ale i při inhalaci a k lokálnímu použití. Tento pomocník se vám doma jistě neztratí.

Kurkumový esenciální olej se získává procesem hydrodestilace nebo parní destilací kořene a má extrémní koncentrace silných protizánětlivých složek. Tento olej můžete využít k dochucování pokrmů, k přímé aplikaci na pokožku, stačí ho jen smísit s nosným olejem například olivovým. A samozřejmě je vynikající i inhalování kurkumového oleje. Poznejte všechno, co vám nabídne tato jedna malá lahvička.

Posiluje imunitní systém

Silice kurkumy se ve farmaceutickém průmyslu běžně používají kvůli antiseptickým, antimikrobiálním, antibakteriálním, antifungálním a antiparazitním vlastnostem. A to jak k zevnímu tak i k vnitřnímu použití. I v malých dívkách poskytují tělu silné účinné složky a podporují přirozenou obranyschopnost organismu.

Zlepšuje trávení

Kurkuma je známa také svými pozitivními účinky na gastrointestinální systém. Konzumace tohoto oleje snižuje nadýmaní, plynatost, zmírňuje zánětlivé stavy a také urychluje metabolismus. To znamená, že kurkumový olej je skvělý parťákem i během redukční diety.

Zmírňuje zánět

Alfa-kurkumin se nachází v tomto oleji ve vysokých koncentrací a je hlavní protizánětlivou látkou v kurkumovém oleji. Díky těmto vlastnostem přispívá kurkumový olej ke snížené zánětu spojeného s artritidou a dnou, dále tlumí bolesti hlavy, svalů a přispívá k léčbě různých chronických onemocnění.

Stimuluje krevní oběh

Kurkumový olej je známý jako přírodní stimulant, neboť posiluje nejen metabolismus, ale také podporuje zdraví srdce tím, že snižuje agregaci trombocytů v tepnách a cévách.  A to umožňuje lepší cirkulaci krve v těle.

Detoxikuje tělo

Jednou z aktivních látek v kurkumovém esenciálním oleji je ar-turmeron, který je přímo spojený se zdravím jater a detoxikací. Může také stimulovat močení jako přírodní diuretikum, které dále zrychluje uvolňování nadbytečných toxinů, tuků a solí z těla.

Zvyšuje kognitivní funkci

Mnoho antioxidantů, které se vyskytují ve vysokých koncentracích v kurkumovém oleji, zabraňují k ukládání plaků v nervových soustavách, což pomáhá předcházet neurodegenerativním chorobám a demenci, stejně jako Alzheimerově chorobě. Inhalace tohoto oleje je zvláště efektivní pro zlepšení paměti a koncentrace.

Pro krásnou pleť a vlasy

Kurkumový esenciální olej je již dlouho používán jako přírodní prostředek proti vypadávání vlasů a plešatosti. Přítomné antioxidanty stimulují růst zdravých buněk a zajišťují správnou funkci vlasových folikulů a současně eliminují infekci a zánět na pokožce hlavy.

Lokální aplikace kurkumového oleje na pokožku v mírných množstvích spolu s nosným olejem vyživuje pokožku, zlepšuje pružnost kůže, zmírňuje vrásky a má silně antiseptické vlastnosti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat