Prostreno.cz

Kdy a proč se vydat na sběr bezových květů

Baza, bazička, bzina, chebst, pukač či smradinka. Že nevíte, o kom se tu mluví? Bez černý má mnoho názvů, stejně jako pozitivních účinků na zdraví. Pomůže vám s hubnutím nebo vráskami?

Sbírá se květ (před úplným rozvinutím), a to obvykle na konci dubna, spíš však v květnu. Plody a tenké kořínky na podzim, vnitřní kůra na jaře. A co černý bez umí? Zmírňuje alergie, posiluje imunitní systém, chrání před bakteriemi a infekcemi, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při hubnutí, podporuje trávicí proces a zpomaluje šíření rakoviny. Nálev se používá při nachlazení a horečnatém onemocnění horních cest dýchacích, při chřipce. Bezový čaj nebo sirup má mírně projímavé účinky, je tedy užitečný při zácpě. Sirup z květů je zase vhodný při migrénách a nadýmání.

Co se týče plodů, tak ty jsou plné živin včetně minerálů, jako je železo, draslík, fosfor a měď. „Bydlí“ v nich i vitaminy A, B a C, stejně jako bílkoviny a vláknina. Přidejte některé užitečné organické sloučeniny, které fungují jako protizánětlivé a antioxidační látky, a vysekněte poklonu každé ze silných bobulí! Však vám taky „bazička“ pomůže s těmito zdravotními neduhami!

Zlepšuje zdraví srdce

Vysoká úroveň vlákniny pomáhá eliminovat přebytečný cholesterol a vytváří prostor pro HDL cholesterol, který tělo potřebuje. To může pomoci eliminovat šance na rozvoj aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních problémů. Vysoká hladina draslíku u zralých bobulí také chrání srdce a významně snižuje krevní tlak!

Uvolňuje dýchací cesty

Pokud jde o bolest v krku, kašel, nachlazení, bronchitidu nebo jakýkoli jiný problém, který ovlivňuje váš dýchací systém, může být tou nejlepší volbou bezová šťáva. Stejně jako mnoho sirupů proti kašli obsahuje aktivní složky (bioflavonoidy – antokyany), které mohou potlačit zánět a podráždění a také odstranit hlen. Proto se bezová šťáva doporučuje i osobám s astmatem.

Podporuje imunitu

Bez černý má jisté antibakteriální a protiinfekční vlastnosti a je velmi často používaný coby prevence proti chřipce. Kromě toho bobule mohou, a to podle vědeckých zjištění, zmírňovat příznaky související s nemocí AIDS.

Kontroluje diabetes

Některé z aktivních antioxidačních přísad ve zralých plodech působí na slinivku břišní, regulují hladinu inzulínu a glukózy, čili poskytují stabilitu osobám trpícím cukrovkou.

Zesiluje kosti

Zatímco antioxidační a protizánětlivé sloučeniny nacházející se v bobulích černého bezu mohou pomoci zmírnit bolesti kloubů, vysoká úroveň základních minerálů podporuje sílu kostí a vývoj nových kostních tkání.

Pečuje o pokožku

Přítomné bioflavonoidy podporují zdraví kůže. Antioxidační aktivita, kombinovaná s významnými hladinami vitaminu A, činí z čerstvých bobulí ideální prevenci pro zmírnění vrásek. Také zesvětluje tmavé skvrny a sjednocuje tón pleti. Navíc černý bez pomáhá i při hubnutí, a to díky vysokému podílu vlákniny. Tak co, už víte, kde má stanoviště?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat