Prostreno.cz

Proč zasadit petrklíč. Zažene nespavost a uleví při astmatu

Jak již název napovídá, prvosenka jarní je poslem jara. Není však jen nádherně vonící květinou, má i všestranné léčebné využití. V jakých případech ji lze aplikovat a proč byste nikdy neměli sbírat její kořen?

Prvosenka jarní, lidově zvaná také petrklíč, bukvice bílá nebo bylina svatého Petra, je vytrvalá rostlina s válcovitým hnědým oddenkem, z něhož vyrůstá růžice přízemních listů a asi 20 cm vysoký dutý stvol s koncovým květenstvím. Květy jsou nejen příjemně voňavé, ale i typicky žluté, proto je rozhodně nelze přehlédnout. Jak je to se sběrem a léčivými účinky této obdivuhodné přírodní ozdoby?

Poklad, který je chráněný

Petrklíč roste v nížinách, na stráních, loukách, pastvinách a v řídkých lesích zejména na vápenitých půdách. Ovšem daří se mu také na soukromých zahrádkách, pokud má své oblíbené vysluněné podmínky. Jelikož jde o bylinku patřící na seznam ohrožených druhů, v přírodě se nesmí sbírat její oddenek. Jinak se nejčastěji „sklízejí“ květy, a to v době plného rozkvětu, což je v období od začátku března do května. K čemu všemu se prvosenka jarní hodí?

Od revmatismu po kašel

Medicína i lidové léčitelství doporučuje využívat petrklíč k vykašlávání hlenů při zánětu průdušek, černém kašli, astmatu, chřipce i nachlazení. Používá se však i ke zmírnění bolestí revmatismu, a to zejména v důsledku působení kyseliny salicylové. Bylinka se rovněž hodí jako silný utišující prostředek při neurózách, nespavosti a pozor – také epilepsii. Ovšem ocení ho i pacienti s horečkou, artrózou kloubů, bolestmi trojklanného nervu (trigeminu) nebo poruchou metabolismu. Jakým způsobem tento přírodní medikament užívat?

Několik možností, ale vždy prospěšný efekt

Z natě lze vytvářet tinkturu, která se dávkuje třikrát denně po 30 kapkách. Z květů je báječný nálev, jenž se hodí zejména do směsi bylin proti zmíněnému kašli, nachlazení a revmatu. Vzhledem k tomu, že petrklíč má slabě medovou vůni, dá se s ním „ovonět“ prakticky jakýkoli čaj, který si v danou chvíli „naordinujete“. Tak na zdraví a dobrou chuť!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat