Prostreno.cz

Oblíbené kedlubny si dopřávejte každý den. Zvláště když chcete zhubnout nebo dobít energii

Mezi oblíbenou jarní zeleninu bezpochyby patří i kedlubny. Zařadit kedlubny do jídelníčku je velmi snadné, můžete je přidávat do zeleninových salátů, jako rychlou a zdravou svačinku, nebo je zapojit při vaření, mají všestranné využití. Navíc jsou kedlubny plné cenných vitaminů a minerálů a díky tomu mají hned několik pozitivních účinků na lidské zdraví. Tak co, už na ně máte chuť?

Popisovat kedlubnu jistě nemusíme, vždyť kdo by je neznal. Co je, ale dobré o kedlubnách vědět, je to, že nemusíte jíst pouze chutnou dužinu, běžně se také konzumují listy. Právě v listech se nachází vysoká koncentrace živin, takže je rozhodně nevyhazujte hned v obchodě a doneste si je pěkně domů. Listy můžete přidat do oblíbeného zeleninového salátu, nebo podávat krátce spařené jako přílohu. A teď zpátky ke kedlubnám.

Co obsahují?

Kedlubny jsou oblíbené po celém světě, v kulinářství jsou oblíbené pro svoje rozmanité využití, a navíc z nutričního hlediska jsou velmi hodnotné. Jsou plné živin a minerálů jako měď, draslík, mangan, železo a vápník, z vitaminů obsahují vitamin A, C, K a vitaminy skupiny B. Kromě toho jsou také bohatým zdrojem vlákniny a antioxidanty, obsahují různé fytochemikálie a karoteny. Poznejte všechny účinky této oblíbené zeleniny.

Trávení bez trápení

Stejně jako většina košťálové zeleniny, tak i kedlubny jsou plné vlákniny, která je nepostradatelná pro správnou funkci trávicího traktu. Vláknina je důležitá pro peristaltiku střev, díky tomu eliminuje zácpu, snižuje křeče a nadýmání a obecně zvyšuje kvalitu vašeho gastrointestinálního systému a zároveň maximalizuje účinnost příjmu živin.

Vhodné při redukční dietě

Kedlubny jsou také velmi oblíbené pro svůj malý obsah kalorií a zároveň vysoký obsah vlákniny. Díky tomu vás kedlubnová svačinka zasytí na delší dobu a můžete se tak snadno vyhnout vlčímu hladu a nekontrolovatelnému přejídání.

Doplní energii

Ačkoli má nízký počet kalorií, vyniká v obsahu draslíku. Tento prvek je klíčový pro svalovou a nervovou činnost. Podílí se na pohybových, dýchacích procesech i na kognitivních funkcích. Pravidelný přísun draslíku tak zajišťuje bezproblémový chod celého organismus, a vy se tak můžete cítit plni sil a energie.

Regulují krevní tlak

Draslík také hraje klíčovou roli jako vazodilatační činidlo, což snižuje napětí na kardiovaskulárním systému, dochází k uvolnění napětí v cévách a tepnách. Díky tomu se zlepší celý krevní oběh, dochází k okysličení všech důležitých orgánů, a navíc se tím snižuje i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Draslík je také klíčovou součástí regulace tekutin v těle, protože pracuje se sodíkem na regulaci pohybu tekutiny mezi buňkami.

Prevence anémie

Kedlubny také vynikají obsahem železa a tento prvek v kombinaci s draslíkem pomáhá zvyšovat hladinu červených krvinek v tělo, což je nezbytné, aby se zabránilo vzniku chudokrevnosti, která je často provázena slabostí, únavou, bolestmi hlavy, poruchy žaludku, dezorientací a selháním celkového imunitního systému.

Posílí zrak

Pro zdraví očí nemusíte konzumovat pouze mrkev, klíčový pro oči je vitamin A, který se nachází i v kedlubnách. Kedlubny jsou bohatým zdrojem karotenů, včetně beta-karotenu, který působí jako antioxidant v těle, zejména v oční oblasti. Vitamin A může pomoci zabránit makulární degeneraci, dále neutralizuje volné radikály v oku a předchází oxidativnímu stresu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat