Prostreno.cz

Zdravé potraviny, které by ve vaší kuchyni nikdy neměly chybět

Kdy jste naposledy jedli červenou řepu nebo květák? A co taková lněná semínka? Ať už to bylo kdykoli, vřele vám doporučujeme spotřebu těchto potravin navýšit. Prospějí totiž vašemu srdci, posílí imunitní systém a poskytnou ochranu před vážnými nemocemi!

Pokud člověk onemocní, to první, nač zpravidla pomyslí, je užívání chemických léčiv. Jenže zpátky na značky – co samotná prevence, která by pravděpodobnost útočících chorob dokázala snížit? Pokud si teď říkáte, že na nějaké očkování a vitaminové doplňky stravy vás moc neužije, měli byste vědět, že zdravotní ochranu vám může poskytnut také jídlo. Ano, čtete správně! Na které potraviny se v tomhle můžete spolehnout?

Červená řepa, opomíjený zázrak

Konzumace zeleniny rubínové barvy přináší celou řadu výhod. Řepa vám poskytne spoustu antioxidantů, které přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob, rakoviny, a dokonce i zánětů. Také se v ní nachází vysoký podíl vitaminu C, jež posiluje imunitní systém. Aby toho náhodou nebylo málo, zároveň reguluje krevní tlak i hladinu cholesterolu, čistí krev a zlepšuje náladu. Pokud vás tato fakta stále ještě nepřesvědčila k tomu, abyste řepě dali šanci, přidáváme další – červený poklad zlepšuje kvalitu pokožky a minimalizuje viditelné projevy stárnutí. Je to prokázáno!

Lněná semínka. Malí pomocníci s velkými problémy

Podle některých odborníků mohou lněná semínka snížit riziko předčasného úmrtí. Tedy samozřejmě v případě, že si je budete dopřávat pravidelně, ideálně pak několikrát týdně. Ptáte se, co je na nich tak zázračného? Především vysoký podíl kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je velice silný protizánětlivý prostředek bojující proti různým onemocněním. Semínka jako taková mají projímavé účinky, odstraňují nečistoty nahromaděné ve střevech, pozitivně ovlivňují trávicí ústrojí a dohlížejí na zdraví močových cest. Rovněž chrání srdce i cévy, přičemž pomáhají při kožních problémech, migrénách a astmatu.

Květák, dobro na talíři

Existuje mnoho důvodů, proč květák neboli karfiol pozvat do své kuchyně častěji. Věděli jste, že v sobě ukrývá jistou sloučeninu zvanou sulforafan, která pomáhá eliminovat rakovinové buňky? Košťálový zázrak ale také podporuje ledvinové funkce, reguluje vysoký krevní tlak a zachovává zdravé srdce. Zároveň vám nabízí silné protizánětlivé živiny, zabraňuje nadměrnému růstu bakterií a podílí se na několika detoxikačních procesech. Co vy na to, vidíte to dnes na ten obalovaný, květákovou polévku nebo „mozeček“?





Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat