Prostreno.cz

Kyselina lipoová je důležitá pro pamět i zdravou pokožku. V těchto potravinách je jí nejvíce

Postrádáte duševní jasnost a ostražitost, selhává vám paměť, a navíc se vám ve tváři objevila další vráska a již několikátý pupínek? Zřejmě vám schází kyselina alfa-lipoová. Co si dát na talíř, abyste jí měli dostatek?

Antioxidanty jsou živiny, které působí proti působení volných radikálů. Syrové, organické ovoce a zelenina poskytují širokou škálu antioxidantů, proto je jejich konzumace tak klíčová pro lidské zdraví. Nutno konstatovat, že v posledních letech získaly významnou pozornost antioxidační doplňky jako CoQ10 a kyselina alfa-lipoová (ALA).

Název zvláštní, působení ohromné!

V případě ALA se nejedná o žádné překvapení, protože kyselina alfa-lipoová je důležitou živinou, která nabízí mnoho pozitivních přínosů pro organismus. Podporuje zdravé stárnutí, funkce orgánů, kardiovaskulární zdraví, zdraví mozku a nervového systému. ALA také posiluje síť antioxidantů vašeho těla tím, že zvyšuje celulární produkci jiných antioxidantů a antioxidačních enzymů.

V podstatě se jedná o to, že přísun ALA podporuje normální hladinu hormonu štítné žlázy, působí na zdraví nervů, podporuje funkce srdce, chrání svaly před stresem souvisejícím se cvičením, stará se o dobrou paměť, zdravou pokožku, optimální hladinu glukózy v krvi, a dokonce i zdravou tělesnou hmotnost. Kde ji však hledat?

Rajčata, špenát a to ostatní

V první řadě v mnoha krémech proti stárnutí pokožky. (V některých situacích je dokonce podávána injekčně.) Pakliže usilujete o to mít ji na talíři, musíte sáhnout po živočišných tkáních, jako jsou játra, ledviny nebo srdce. V menší míře se však kyselina alfa-lipoová vyskytuje i v zelenině, konkrétně v brokolici, špenátu či rajčatech. Obsahuje ji však i lněný olej, semena chia a vlašské ořechy. Myslíte, že něco takového nepotřebujete?

Pokud vaše tělo nemá dostatek vitaminů a ALA, což je v západní kultuře, ve které lidé konzumují zpracované potraviny a jsou vystaveni toxinům životního prostředí, můžete se setkat s řadou zdravotních problémů.

Výzkum ukázal, že antioxidační vlastnosti ALA podporují i zdraví jater, duševní jasnost a celkovou ostražitost. Kyselina alfa-lipoová je silným antioxidantem a z této skutečnosti vyplývá převážná část jejích přínosů. Můžete ji užívat ve formě doplňků stravy, přičemž se udává, že největších účinků dosahuje konzumovaná na lačný žaludek. Takto podávaná zvyšuje účinnost jiných antioxidantů, jako je vitamin C a vitamin E.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat