Prostreno.cz

Esenciální oleje, které mírní projevy alergie. Tyhle se vám mohou hodit

Zase se neobejdete bez kapesníku a z očí vám teče ostošest? Pak asi patříte do skupiny alergiků, kteří se startem pylové sezony zažívají naprosté peklo. Co vám pomůže? Přece esenciální máta, levandule a eukalyptus!

Stále více jedinců trpí alergiemi – zvláště v tomto ročním období, když venku všechno kvete. Jste jedním z nich i vy? Pak vám asi nemusíme říkat, jak otravné je čelit neustálé rýmě, kýchání a vodnatým očím. V některých případech se dostavuje také svědivá vyrážka, pocit na zvracení a nepříjemné bolesti hlavy. Jenže co s tím, když nechcete sázet na farmaceutické léky, které proti alergii sice zabojují, ale jste po jejich požití unavení a věčně ospalí? Jedno voňavé řešení by tu bylo. A rádi vám ho představíme!

I malé množství dokáže velké věci

„Jedním z nejúžasnějších přínosů esenciálních olejů je jejich schopnost bojovat proti zánětu a posilovat imunitní systém. Vonné oleje pomáhají detoxikovat tělo, přičemž zabírají proti infekcím, bakteriím, parazitům, mikroorganismům a různým toxinům. Zároveň snižují citlivost těla na vnější zdroje a pracují na úlevě od respiračních problémů,“ vysvětluje americká alergoložka Alina Balaceanu. A které konkrétní že jsou v tomto případě ty nejúčinnější? Zde je jejich seznam…

Máta, stará dobrá klasika

Svěží máta v esenciální podobě může pomoci lidem, kteří se potýkají s alergiemi, astmatem nebo bronchitidou. O tomto tekutém „léku“ je totiž známo, že přispívá k minimalizaci zánětů a hlenů, takže zprůchodňuje dýchací cesty. Bodem navíc je pak to, že vás zbaví pocitu vyčerpanosti, jelikož zvyšuje energetickou hladinu. Olej můžete buď vdechovat v rámci aromaterapie, nebo ho smíchat s dalším nosným olejem (kokosovým, jojobovým, mandlovým, olivovým) a získanou mast aplikovat na spánky.

Levandule, ta uklidní situaci

Když se řekne levandule, mnoho lidí ji má spojenou s léčbou nespavosti. Ano, je pravdou, že hezké sny tento olejíček přivolat skutečně umí – a téměř na počkání. Málokdo však tuší, že při lokálním použití dokáže také uklidit svědivou pokožku v případě alergické vyrážky. Funguje totiž jako účinné protizánětlivé antihistaminikum, tudíž na něj můžete bez obav vsadit. Inhalace levandule tlumí záněty v průduškách, a pokud ji přidáte i do koupele, dočkáte se relaxačního uvolnění od stresu a pocuchaných nervů.

Eukalyptus, povinná výbava alergiků

Eukalypt má neuvěřitelné účinky na lidské zdraví, neboť vykazuje antiseptické účinky a podporuje procesy hojení. Kromě svých dezinfekčních účinků chrání i proti vzniku nejrůznějších viróz. Brání rovněž růstu mikroorganismů a rozpouští hleny. Jak přesně si ho naordinovat? Rozmíchejte jeho dvě kapky ve sklenici vlažné vody a přidejte necelou čajovou lžičku mořské soli. Toto kloktadlo vám vyčistí krk a zatne tipec infekcím. Když budete eukalyptus vdechovat, zmírní se vám dýchací potíže spojené s alergiemi.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat