Prostreno.cz

Trápí vás alergie či migréna? Použijte kajenský pepř

Mnoho společností, zejména Američané a Číňani, čerpají ze zkušeností předchozích generací a nedají dopustit na terapeutické využití kajenského pepře. Ten se dříve používal pro řadu onemocnění, jako je pálení žáhy a horečka. Pomůže dnes i vám?

Kajenský pepř je v současné době součástí různých očistných a detoxikačních kúr. Stimuluje totiž oběh a neutralizuje kyselost. V minulosti byl používán při různých onemocněních včetně pálení žáhy, třesu, dně, paralýze, horečce, plynatosti, bolesti v krku, hemoroidech či záškrtu. Víte, co je na tom to nejlepší? Že ho klidně můžete na seznam domácích lékařských pomocníků zahrnout i vy! Co všechno umí a v čem vám bude užitečný?

Uklidňuje podráždění

Kajenský pepř má schopnost uklidnit žaludeční vředy, bolest v krku, dráždivý kašel a průjem. Stačí rozmíchat ho v troše vody a tento nápoj v průběhu dne popíjet.

Uvolňuje dýchací cesty

Trápí vás ucpané dutiny v důsledku chřipky nebo alergie? „Kajeňák“ vypuzuje přebytečný hled a tím umožňuje uvolnit dýchací cesty.

Má antifungální vlastnosti

Sloučenina nalezená v kajenském pepři podle vědců potlačuje vývoj 16 různých kmenů hub, přičemž zůstává zcela netoxická vůči živočišným buňkám.

Působí proti migrénám

To může souviset se schopností kajenského pepře stimulovat reakci na bolest v jiné oblasti těla. Mozek tak odvede pozornost od nežádoucího diskomfortu a zároveň postupně zvyšuje vylučování endorfinů, které bolest zmírňují. V případě, že vás bolí hlava, opepřete si jídlo, nebo vypijte výše uvedený nápoj.

Napomáhá trávení

Kajenský pepř je dobře známý pomocník při trávení. Stimuluje trávicí trakt, zvyšuje tok tvorby enzymů a žaludečních šťáv. To pomáhá tělu metabolizovat potraviny (a toxiny). Kajenský pepř je také užitečný pro zmírnění střevního plynu.

Podporuje produkci slin

Toto známé koření stimuluje produkci slin, tedy důležitou složku trávení, čímž udržuje optimální zdraví ústní dutiny.

Hodí se při krevních sraženinách

Kajenský pepř pomáhá snižovat aterosklerózu, podporuje fibrinolytickou aktivitu a zabraňuje vzniku faktorů vedoucích k tvorbě krevních sraženin, které mohou pomoci snížit riziko srdečního záchvatu nebo mrtvice.

Je účinný v rámci detoxikace

Stimuluje oběh. To je o kajenském pepři známo. Také zvyšuje pulz lymfatických a zažívacích rytmů, ohřívá tělo a vyvolává pocení – další důležitý proces detoxikace. V kombinaci s citronovou šťávou a medem je kajenský pepř výborným ranním nápojem pro celkovou detoxikaci.

Zmírňuje bolesti kloubů

Extrémně účinná látka, která se nazývá kapsaicin, nabízí úlevu od bolesti kloubů. Už jste o tom slyšeli?

Propaguje dlouhověkost

Studie s využitím údajů shromážděných od téměř půl milionu lidí potvrdila, že lidé, kteří konzumují kořeněné potraviny, mají čtrnácti procentní šanci, že budu žít déle. Taky dobrá zpráva!

Napomáhá hubnutí

Vědci z Lavalské univerzity v Quebecu zjistili, že účastníci, kteří si ke snídani dopřávají kajenský pepř, vykazují sníženou chuť k jídlu, což vede k méně kalorickému příjmu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat