Prostreno.cz

Už jste si nasbírali vlaštovičník? Zbaví vás bradavic a detoxikuje organismus

Kdekdo se domnívá, že odvar z vlaštovičníku se může uplatit jen jako báječný postřik okrasných rostlin proti mšicím a jinému hmyzu. Tato rostlina však „bodne“ nejen vaší zahrádce. Prospěje i vám – a to od hlavy až k patě.

Květnové počasí přeje procházkám jako žádné jiné. Slunce svítí, teploty jsou tak akorát, tak proč nevyrazit na čerstvý vzduch? Až půjdete příště, poohlédněte se cestou po vlaštovičníku. Tento přírodní léčivý medikament se určitě vyplatí mít v domácích bylinkových zásobách. Co všechno má pod palcem a kdy je ideální doba sběru?

Zázrak, jehož dobrá pověst ho předchází

Vlaštovičník větší pochází z Evropy, ale znají ho i v Severní Americe. Tam ho osadníci, kteří už tenkrát nedali dopustit na jeho blahodárné účinky, přivezli před rokem 1672. U nás ho zpravidla potkáte na vlhčích stanovištích, v příkopech, u cest i na volné půdě. Protože se velice rychle rozmnožuje, kdekdo ho považuje za bezúčelný plevel. Zdání ale klame! Proč byste si jeho nať, která se sbírá na počátku květu, což je období od května do září, měli „pořídit“ i vy?

Detox těla i bojovník proti bradavicím

Není žádným tajemstvím, že ve farmaceutickém průmyslu se vyrábí celý zástup léčivých přípravků vyrobených z alkaloidů, které jsou obsaženy výhradně ve vlaštovičníku. Tato bylina dokáže pomoci při nemocech trávicí soustavy, těžké chorobě jater, žloutence i ledvinových potížích. Uplatní se rovněž jako účinný detoxikační prostředek organismu, přispívá i k vyřešení problémů spojených s kožními vyrážkami. Zároveň je spolehlivou zbraní proti kuřímu oku nebo bradavici. Je to všechno? Tak to ani omylem…

Záruka ostrého zraku i prevence rakoviny

Vlaštovičník rovněž zachovává zdravý zrak, neboť ulevuje unaveným očím a pomáhá „řešit“ šedý zákal i onemocnění rohovky. Zevně se využívá při zánětech ústní dutiny či nepříjemné paradontóze. Někteří lidoví léčitelé přísahají, že tato podceňovaná rostlina poskytuje prevenci před rakovinou, zatočí s hemoroidy, zatne tipec protivnému hučení v uších a uklidňuje pocuchané nervy.

Moderní věda zase naznačuje, že vlaštovičník větší zvyšuje krevní tlak, povzbuzuje hladké děložní svalstvo, blahodárně působí na srdeční činnost a rozšiřuje koronární cévy. Čaj z vlaštovičníku se rovněž doporučuje při dráždivém kašli a astmatických záchvatech. Jak si ho připravit? Není to žádná věda.

Manuál, co zvládne každý

Nálev s léčivými schopnostmi si připravíte následovně – spařte jednu zarovnanou čajovou lžičku bylinky v 1/4 litru vroucí vody. Nabízí se také „výroba“ výluhu. Přibližně 30 gramů vlaštovičníku se zalije půl litrem bílého vína a nechá se stát jednu až dvě hodiny, poté se vylisuje a užívá po doušcích. Kterou variantu zvolíte vy? Tak to už necháme jen na vás…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat