Prostreno.cz

Jezte častěji lískové ořechy. Omladí vás a ještě prospějí vašemu srdci

Ještě před pár lety neměly lískové ořechy dobrou pověst, protože se říkalo, že jsou až příliš tučné. Dnes je ale všechno jinak a tato pochoutka se naopak doporučuje. Zpevňuje totiž kosti, zlepšuje paměť a snižuje riziko srdečních chorob.

Slyšeli jste o tom, že lískové ořechy nemají ve zdravém jídelníčku absolutně co dělat? Nevěřte tomu, je to přesně naopak! Je pravdou, že obsahují tuky, nicméně se jedná o ty nenasycené, které jsou pro organismus prospěšné. Důvodů, proč lahodné ořechy konzumovat pravidelně, je ale víc. Který vás překvapí nejvíc?

Elixír mládí, o kterém byste měli vědět

Pokud pečujete o svůj zevnějšek, pravděpodobně investujete „majlant“ do omlazovacích zlepšováků, které slibují vzhled dvacítky. Jenže co když to jde i jinak – a podstatně levněji? Nemusí to být jen vaše zbožné přání, ale chutná realita. Plody lísky obecné jsou totiž napěchovány antioxidanty a vitaminem E. Tyto složky prokazatelně zpomalují biologický proces stárnutí, přičemž stimulují tvorbu kolagenu a podporují regeneraci kožních buněk. Jako nepřátelé vrásek jsou tedy ořechy doslova k nezaplacení. Tak si je dopřávejte pravidelně, vaše pokožka to ve všech směrech ocení!

Zlepšení paměti a podpora koncentrace

Občas byste v práci uvítali nějakou vzpruhu? Toužíte dokázat šéfovi svou nezměrnou kreativitu? Pak si jako občerstvení noste do zaměstnání lískové ořechy. To byste možná nevěřili, jak vaši unavenou mysl nakopnou! Odborníci se domnívají, že díky vysokému obsahu jistých fytochemikálií přispívají k lepší paměti a koncentraci a ovlivňují dokonce i rychlost myšlení. Jinými slovy – blahodárně působí na kognitivní funkce, což nezůstane bez odezvy. Samozřejmě té pozitivní…

Zdravé srdce a snížený cholesterol

Kulatí dobrodinci se také mohou pochlubit neskromným množstvím kyseliny olejové. Ta je velmi účinná při snižování hladiny škodlivého cholesterolu, čímž výrazně zmenšuje pravděpodobnost vývoje kardiovaskulárních onemocnění. Lékaři poukazují i na to, že kyselina olejová má schopnost předcházet všemožným zánětům, takže vlastně funguje i jako prevence diabetu, deprese, migrény, chronické únavy či bolesti kloubů. Častým strůjcem těchto patálií totiž zpravidla bývají právě záněty.

Pevné a odolné kosti? Můžete je mít

Je známo, že ořechy jsou bohatým zdrojem široké škály minerálů, včetně manganu, draslíku, zinku, hořčíku, mědi, vápníku, selenu a železa. Právě proto jsou považovány za skvělou kostní výživu, tudíž předchází vzniku osteoporózy. Tedy alespoň takové mínění zastávají odborníci, kteří na lískové poklady nedají dopustit. Vezmete si jejich názor k srdci?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat