Prostreno.cz

Proč byste měli vyhledávat krémy a šampony se sulfidem selenu

K mání je ve formě krému, pěny, šamponu nebo v kapalné formě. Sulfid selenu se vyskytuje naprosto běžně, otázkou však je, jestli je zdraví a kráse prospěšný. Tipnete si?

Sulfid selenu je chemická sloučenina vytvořená fúzí atomového selenu (Se) a síry (S). Bylo prokázáno, že kombinace selenu a síry podporuje zdraví kůže, a tak se sulfid selenu nachází v mnoha kosmetických, vlasových a kožních přípravcích. Pravděpodobně je nejlépe známý jako fungicid a používá se k léčbě nerovnováhy pokožky. Sulfid selenu pomáhá zmírnit svědění a odlupování pokožky spojené s lupy. Může také pomoci uklidnit dermatitidu.

Jak se disulfid selenu používá?

Pokud jste obeznámeni s chemikáliemi, pravděpodobně jste již zjistili, že selenový disulfid vzniká spojením jednoho atomu selenu se dvěma atomy síry. Disulfid selenu nabízí antifungální vlastnosti a je přidán do šamponů a kondicionérů speciálně připravených pro problémy, jako jsou lupy nebo dermatitida.

Šampony selenového sulfidu

Při výběru šamponu na bázi selenového sulfidu nehrozí, že sáhnete vedle, neboť oba termíny, tedy „sulfid selenu“ a „disulfid selenu“ jsou správné. Mnoho šamponů však obsahuje i syntetický antifungální lék zvaný ketokonazol. Ten se kromě jiného používá k přípravě krému na předpis (k léčení houbových infekcí kůže). Protože ketokonazol je uměle vytvořený, nenachází se v žádném organickém šamponu.

Americký Úřad pro potraviny a léčiva jej dokonce shledal jako závadný, neboť bylo prokázáno, že způsobuje vážné problémy včetně poškození jater. Seznam možných nežádoucích účinků zahrnuje otoky očí, tváře, rtů, jazyka, rukou, nohou, kotníků nebo dolních končetin, potíže s dýcháním, polykáním, problémy s usínáním, nespavost, ztrátu vlasů, zimnici, krvácení z nosu, a dokonce pokles sexuální schopnosti. Při porovnávání a výběru kosmetických produktů, péče o pokožku nebo péče o vlasy je proto vždy důležité zkontrolovat obsažené přísady.

Krémy se sulfidem

Stejné antifungální vlastnosti, které činí ze sulfidu selenu účinnou složku šamponu, mohou vykazovat i různá tělová mléka, krémy a jiné přípravky. Sulfidové krémy jsou však k mání v různých úrovních. Existuje 1% volná formulace, která je volně dostupná, ta účinnější (2%) je k dispozici pouze na předpis. A jak to tedy je? Vážně potřebujete sulfid selenu, nebo ne?

Jednoduše řečeno, tělo bez selenu nemůže fungovat. Na rozdíl od sulfidu selenu, který je zaměřen na poskytnutí úlevy od určitého stavu, selen skutečně posiluje tělu vlastní přirozené schopnosti. Při jeho nepřítomnosti se mohou objevit svalové a kardiovaskulární poruchy, imunitní poruchy, neurologické poruchy a endokrinní poruchy. Začněte tedy vždy „vnitřně“ a zaměřte se na výživu, jakákoli kosmetika vždycky počká.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat